Tolken, vertalers die overheidswerk weigeren in loonprotest

Image source - Pexels.com


Tolken en vertalers in dienst bij de overheid weigeren vanaf maandag een aantal dagen opdrachten omdat ze vinden dat ze niet genoeg verdienen. Ook uiten ze zorgen over het inkoopbeleid van de overheid.

Onlangs zei verantwoordelijk minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius het minimumtarief voor dit beroep te willen verhogen, maar de Beroepsvereniging ORT&V (Orde van Registertolken en Vertalers) noemde dat een sigaar uit eigen doos.

Yesilgöz wil de minimumvergoeding uiterlijk 1 januari verhogen van 43,89 euro naar 55 euro bruto per uur. Dat zou nadelig zijn, stellen tolken, omdat de voorrijkosten zouden worden afgeschaft. Hoogopgeleide gerechtstolken zouden, mede daardoor, zelfs 35 procent verliezen.

Tolken IND en afluistertolken, die meeluisteren met telefoontaps, krijgen zo’n 10 euro extra, zei voorzitter Fedde Dijkstra eerder. De IND is de immigratie- en naturalisatiedienst van de overheid.

Ook leden van de beroepsgroep zijn in februari een week gestopt met werken. De tarieven voor tolken en vertalers werkzaam bij de overheid zijn sinds 1981 niet meer geïndexeerd.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?