Toenemende vraag vanuit VS naar abortuspillen van Nederlandse organisatie

Image source - Pexels.com


De vraag vanuit de Verenigde Staten naar abortuspillen van Aid Access, de organisatie van de Nederlandse arts Rebecca Gomperts die de pillen online aanbiedt, neemt snel toe. Gopmerts zei in een interview met het Franse persbureau AFP dat sommige mensen “in paniek raken” omdat het Amerikaanse Hooggerechtshof volgende maand het grondwettelijke recht op abortus zal intrekken. Als dat gebeurt, lijken ongeveer 20 Amerikaanse staten van plan te zijn om het recht op abortus te verbieden of ernstig te beperken.

“We zien nu al een enorme toename van het aantal aanvragen”, zegt de 55-jarige Gomperts. Sinds 2018 verspreidt haar organisatie Aid Access abortuspillen online. Gomperts ontving eerder dit jaar de Aletta Jacobsprijs 2022 van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) vanwege haar strijd voor abortusrechten en toegang tot veilige en legale abortussen. De jury stelt dat Gompers met haar organisaties Women on Waves, Women on Web en Aid Access abortus in verschillende landen hoog op de politieke agenda heeft weten te krijgen. In 2020 stond de dokter al op Time’s lijst van 100 meest invloedrijke mensen.

Gomperts verankerde in het verleden haar abortusboot in internationale wateren voor de kust van landen als Polen, Spanje en Mexico om medische abortussen aan boord aan te bieden aan vrouwen die in de betreffende landen geen toegang hadden tot veilige abortussen.

De hangende beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft “mensen bewust gemaakt van hoe kwetsbaar ze zijn”, zei de arts.

De vraag vanuit de VS was groot, zelfs voordat de bedoelingen van het Hooggerechtshof onlangs lekten. In iets meer dan een jaar (oktober 2020 tot december 2021) ontving Aid Access meer dan 45.000 aanvragen voor abortuspillen uit de Verenigde Staten. De redenen voor de verzoeken variëren, maar omvatten hoge kosten voor andere abortusdiensten, de kosten en moeite om naar verre abortusklinieken te reizen en het onvermogen om dit te doen vanwege werk of kinderopvang.

Na het invullen van een vragenlijst krijgen vrouwen instructies over hoe ze de pillen thuis moeten innemen. De prijs wordt aangepast aan hun financiële draagkracht en de pillen worden verzonden vanuit een apotheek in India. Aid Access neemt contact op met de vrouwen nadat de pillen zijn opgestuurd.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?