Toenemende bezorgdheid over pro-Russische FvD-politici die toegang hebben tot geheime informatie

Image source - Pexels.com


In de Tweede Kamer groeit de zorg over welke informatie er mag worden gedeeld rond pro-Russische politici van de extreemrechtse partij FvD, meldt het AD na ondervraging van verschillende parlementariërs en andere bronnen.

“Het is een absolute topprioriteit om Forum voor Democratie weg te houden van overleg waarin gevoelige informatie die Rusland raakt wordt gedeeld. De PVV heeft het voordeel van de twijfel”, zegt een anoniem parlementslid tegen de krant. De pro-Russische uitspraken van FvD-leider Thierry Baudet zorgen – ook na de inval in Oekraïne – voor toenemende onrust onder zijn collega-parlementariërs.

VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans zei dat er “alarmbellen gaan rinkelen” als het gaat om het delen van vertrouwelijke informatie waar FvD-leden het kunnen horen. Maar er is een probleem met het uitsluiten van de partij. “Het standpunt van Forum is verderfelijk en weerzinwekkend. Het is een dilemma omdat het ook een grondrecht is.”

GroenLinks-leider Jesse Klaver kreeg vorige week meerderheidssteun voor het starten van een onderzoek naar Russische financiering van Nederlandse politieke partijen. Ook zei hij dat pro-Russische partijen als FvD en PVV in deze oorlogstijd geen toegang mogen hebben tot vertrouwelijke informatie. “We moeten ons niet alleen beschermen tegen de Russen, maar ook tegen inmenging hier in Nederland.” Hij vroeg Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp om te onderzoeken of “groeperingen in het parlement die meegaan in de retoriek van de agressor Poetin” tijdelijk kunnen worden uitgesloten van toegang tot deze informatie.

Volgens het AD houden politici mogelijk al informatie achter voor de FvD. Minister van Defensie Kajsa Ollongren maakte vorige week bekend dat nieuws over wapenleveringen aan Oekraïne niet meer publiekelijk zou worden gedeeld, nu de oorlog met Rusland een feit is. Kort daarna liep ze naar de Tweede Kamer om de Kamer vertrouwelijk te informeren. Maar niet alle Kamerleden kregen deze informatie. De Kamercommissie voor Defensie was niet op de hoogte.

Maar er liepen op dat moment wel mensen van de Commissie Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD) rond in de Kamer. Die commissie bestaat uit vier leden – de leiders van de grootste partijen in de Tweede Kamer: VVD, D66, CDA en PVV. De krant denkt dat Ollongren de informatie in deze commissie heeft gedeeld.

Het is ook niet de eerste keer dat er informatie wordt achtergehouden van Thierry Baudet en zijn FvD. Eind december heeft het kabinet alle partijleiders in de Tweede Kamer in het geheim geïnformeerd over het voornemen tot aankoop van het Rembrandt-schilderij De vaandeldrager. Alleen FvD-leider Baudet kreeg geen telefoontje. Volgens de krant was de minister bang dat de FvD het nieuws zou lekken.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?