Terreurverdachten meenden aanslag op politici niet serieus, zegt advocaat


De negen terreurverdachten die een week geleden in Eindhoven zijn aangehouden, hadden geen concreet plan om politici aan te vallen, aldus advocaat van twee van de verdachten, aldus Peter Plasman. De verdachten zouden zich hebben voorbereid op het aanvallen van premier Mark Rutte, PVV-leider Geert Wilders en FvD-leider Thierry Baudet, vertellen bronnen dicht bij het onderzoek aan De Telegraaf.

De beschuldiging was gebaseerd op een gesprek dat de verdachten hadden terwijl ze van plan waren een film op Netflix te kijken, waarin gemene teksten over de politici werden uitgewisseld. “Maar er was nooit sprake van een serieus plan waarbij werd besproken wie het plan zou uitvoeren en wat er zou gebeuren”, aldus Plasman. Zijn cliënten noemden zichzelf dom voor deelname aan het gesprek, aldus de advocaat.

In de chats noemden de verdachten de politici niet. Volgens Plasman werden er “vreselijke teksten” uitgewisseld, maar niets wees erop dat zijn verdachten “jihadistische sympathieën” hadden.

Lees ook:  Amsterdam plant 9.000 extra fietsplekken bij nieuwe garage Centraal Station

De officieren van justitie wilden geen commentaar geven omdat het om een ​​”open onderzoek” ging, aldus een woordvoerder. Woensdag beval een rechter dat de negen verdachten nog twee weken in voorarrest moeten blijven.

Een woordvoerder van Mark Rutte laat weten dat de premier geen commentaar wil geven op het nieuws en verwees naar het OM voor verdere vragen. Ook Baudet wil niet ingaan op de ontwikkelingen.

Wilders, de leider van de PVV, twitterde afgelopen donderdag al dat hij mogelijk een beoogd doelwit is: “Bilal el M. wilde een kogel door mijn hoofd schieten. De vorige week gearresteerde jihadisten in Eindhoven hadden blijkbaar soortgelijke plannen. Het houdt nooit op’, schreef hij.

Plaats een reactie