Terreurverdachten Eindhoven wilden Rutte, Wilders en Baudet pakken: Report


Minister-president Mark Rutte was het kennelijke doelwit van een terroristisch complot van ISIS-sympathisanten, dat leidde tot de arrestaties deze week van negen mannen in Eindhoven. Ze dachten ook aan aanslagen op PVV-leider Geert Wilders en FvD-leider Thierry Baudet, vertellen bronnen dicht bij het onderzoek aan De Telegraaf. Ze organiseerden zich met bezoeken aan een ‘opleidingscentrum’ in de Noord-Brabantse stad, zo citeerde de krant het OM.

De zaak is de tweede keer in een week tijd dat een serieuze bedreiging tegen Rutte bekend wordt. Signalen dat figuren uit de georganiseerde misdaad een complot in elkaar knutselden om de premier aan te vallen of te ontvoeren, leidden ertoe dat de regering zijn zichtbare beveiligingsdetails aanzienlijk verhoogde. Rutte zou zelf huiverig zijn geweest bij het idee om zijn beveiliging te vergroten.

De twee bedreigingen hebben geen verband met elkaar, aldus De Telegraaf. De autoriteiten hebben nog geen details bekendgemaakt over het vermeende complot waarbij de Eindhovense groep betrokken is.

Lees ook:  Kabinet zoekt evacuatie-alternatieven in Afghanistan

Het Openbaar Ministerie (OM) identificeerde de negen verdachten als een groep jihadistische sympathisanten die ISIS steunen. Het zijn allemaal mannen tussen de 18 en 31 jaar. Acht verdachten zijn geboren in Nederland en één is geboren in Afghanistan. Het OM en de politie beschouwen de situatie als zeer ernstig, zeggen bronnen dicht bij de onderzoekseenheid tegen de krant.

Peter Plasman, een advocaat van twee van de verdachten in hechtenis, zei dat zijn cliënten nooit echt een serieus complot ontwikkelden en niet van plan waren een aanval uit te voeren. Ze waren alleen maar “sarcastisch en maakten vreselijke grappen”.

Serge Weening, advocaat van twee andere verdachten, klaagde dat het OM de mannen behandelt alsof ze al veroordeeld zijn voor een misdrijf. “Iedereen in Nederland denkt nu dat ze iets met terrorisme te maken hebben”, zegt hij tegen de NOS.

Plaats een reactie