Tenten opgezet buiten overvol asielcentrum

Image source - Pexels.com


Het Rode Kruis heeft woensdagavond tenten opgezet bij het overvolle asielzoekerscentrum in Ter Apel om asielzoekers een slaapplaats te geven. Dinsdagnacht sliepen tientallen asielzoekers enkele uren buiten omdat er geen plaats was in het centrum. De hulporganisatie wilde woensdag een soortgelijke situatie voorkomen.

Het Rode Kruis verwachtte dat zo’n 200 asielzoekers woensdag nergens heen zouden kunnen. Maar de tenten bleken overbodig. Groningen wist in Heerenveen een noodopvang te regelen voor 100 mensen, de rest bracht de nacht door in de lobby van het aanmeldcentrum, aldus BNR.

Toch noemde Rode Kruis-directeur Marieke van Schaik de situatie in Ter Apel “een absoluut dieptepunt” voor de asielopvang in Nederland. De situatie in het overvolle aanmeldcentrum, waar alle nieuwe asielzoekers zich moeten melden, is “onder enig humanitair niveau en ronduit onaanvaardbaar”, zegt ze tegen BNR.

Van Schaik noemde het “schokkend” dat mensen op het asielcentrum buiten moeten slapen terwijl “veel lege bedden” worden gereserveerd voor Oekraïense vluchtelingen. “Gemeenten die dat nog niet hebben gedaan, moeten nu hun verantwoordelijkheid nemen. Het wordt tijd dat gemeenten beschikbare opvangplekken openstellen voor vluchtelingen, waar ze ook vandaan komen. Iedereen die in Nederland asiel aanvraagt, moet waardig worden behandeld.”

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zei woensdag te verwachten dat het grote ruimtetekort bij Ter Apel bijna een week aanhoudt. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) verwacht de komende periode zo’n 200 nieuwe asielzoekers per dag.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?