Tanker met Russische olie nog steeds niet aangemeerd in Amsterdamse haven

Image source - Pexels.com


De omstreden tanker Sunny Liger, met een lading Russische olie, is volgens de NOS nog steeds niet aangemeerd in de Amsterdamse haven. Het schip ligt sinds vrijdagavond zo’n 40 kilometer voor IJmuiden voor anker en heeft nog geen aanvraag gedaan om aan te meren.

Havenpersoneel weigert de olietanker te lossen nadat vakbond FNV Havens hen had aangespoord solidair te zijn met havenarbeiders in Zweden, die eerder weigerden het schip te lossen. “We steunen de havenmedewerkers”, zegt een woordvoerder van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.

Ook een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken sprak de Amsterdamse havenarbeiders in een tweet toe. “Blijf van Sunny Liger af. Weiger de dienst eraan. Weiger de lading te lossen. Koppel het Nederlandse volk los van Russisch geld dat doordrenkt is met het bloed van Oekraïense kinderen en vrouwen”, tweette Oleg Nikolenko.

Oram, een ondernemersvereniging voor havenbedrijven, uitte bezorgdheid over de veiligheid van het aanmeren van schepen. “We maken ons zorgen over de openbare orde als het schip in de haven zou aanleggen”, zegt directeur Kees Noorman tegen de NOS.

Het is onduidelijk welke stap de Sunny Liger vervolgens zal maken, zeiden functionarissen. Hoewel het is geladen met Russische olie, vaart het schip onder de vlag van de Marshalleilanden en zijn er dus geen sancties op van toepassing. Maar zelfs als het schip officieel verzoekt om aan te meren, is er volgens de NOS geen garantie dat havenmedewerkers het zullen helpen aanleggen, slepen of navigeren. Dit kan een veiligheidsrisico opleveren.

Noorman zei dat het mogelijk is dat het schip helemaal niet zal proberen aan te meren. “Het zou dus zomaar kunnen dat ze zeggen: ‘het wordt hier te moeilijk, we halen het anker op en gaan we naar een andere haven waar we de olie kwijt kunnen'”, zei hij.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?