Taliban ontkent dagvaarding Nederlandse tolken voor rechtbank

Image source - Pexels.com


Taliban-lid Ahmadullah Wasiq ontkende het oproepen van Afghaanse tolken die voor Nederland werkten, zo meldt de NOS vrijdag. Hij schreef op Twitter dat het bericht van de Nederlandse omroep niet klopte.

De NOS meldde vrijdag dat verschillende oud-tolken voor Nederland brieven van de Taliban hebben ontvangen waarin ze worden opgeroepen voor de rechtbank te verschijnen. De NOS zei foto’s te hebben van de gerechtsbrieven.

Een tolk zei dat de Taliban beweerden dat hij hun strijders had gedood door voor Nederland te werken. “We gaan wraak nemen. Als we je zelf niet te pakken krijgen, pakken we die wel aan het dichtst bij jou”, aldus de Taliban, aldus de NOS.

“We wijzen dit rapport af. Dit is een propagandapoging”, schreef Wasiq. Wasiq zei dat als gevolg van dergelijke verhalen mensen kunnen proberen het land te verlaten en asiel te krijgen.

Nadat de Taliban half augustus aan de macht was gekomen, brachten verschillende landen in totaal meer dan 100 duizend mensen het land uit. Nederland is er niet in geslaagd om al hun voormalige Afghaanse tolken op tijd uit het land te halen voor het einde van de evacuatie toen de Amerikaanse troepen vertrokken.

De Taliban kondigden een algemene amnestie af voor mensen die voor het buitenland werkten. Toch blijkt uit verschillende rapporten uit Afghanistan dat Taliban-strijders buitengerechtelijke executies hebben uitgevoerd.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?