Studie: Veenbessen kunnen het geheugen verbeteren en de ontwikkeling van dementie vertragen

Studie: Veenbessen kunnen het geheugen verbeteren en de ontwikkeling van dementie vertragen
Image source - Pexels.com


Elke dag een kopje veenbessen consumeren kan het geheugen verbeteren, de ontwikkeling van dementie vertragen en het niveau van “slechte” cholesterol verlagen, volgens een onderzoek van wetenschappers van de Britse universiteit “East Anglia”.

Ze keken naar de voordelen van het eten van ongeveer 100 gram veenbessen per dag bij mensen van 50 tot 80 jaar, en ze hopen dat hun bevindingen kunnen helpen voorkomen dat neurologische aandoeningen zoals dementie zich ontwikkelen.

“Tegen 2050 zullen naar schatting 152 miljoen mensen wereldwijd aan dementie lijden. Omdat er geen remedie voor de ziekte bekend is, is het van cruciaal belang om te zoeken naar andere methoden om de kans op ontwikkeling te minimaliseren, zoals voeding en lichaamsbeweging. David Vazur van de Norwich School of Medicine, onderdeel van de Universiteit van Norwich in het oosten van Engeland, was de hoofdauteur van de studie.

Eerder onderzoek heeft een hogere inname van flavonoïden in de voeding gekoppeld aan een langzamer verlies van cognitieve capaciteiten en de ontwikkeling van dementie. “Ze bevatten veel micronutriënten en hebben ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Daarom wilden we meer weten over hoe veenbessen het verouderingsproces kunnen vertragen’ neurologische effecten ‘, legt Vazur uit.

Over een periode van 12 weken bestudeerden de onderzoekers de effecten van cranberryconsumptie op de hersenfunctie en het cholesterolgehalte bij 60 gezonde volwassenen.

Gedroogd cranberrypoeder, gelijk aan een kopje of 100 gram verse cranberries, werd door de helft van de deelnemers dagelijks ingenomen. De helft van de deelnemers kreeg een placebo. Dit is een van de eerste onderzoeken naar de langetermijneffecten van veenbessen op het cognitieve vermogen van mensen en de gezondheid van hun hersenen.

De bevindingen onthulden dat het eten van cranberry’s het geheugen van individuen verhoogde terwijl ze omgingen met gewone gebeurtenissen (visueel episodisch geheugen), het functioneren van de neurale structuur en bloedtransport naar de hersenen (hersenperfusie).

“We ontdekten een significante verbetering in het episodisch geheugen bij deelnemers die dagelijks cranberrypoeder consumeerden, evenals een verbeterde circulatie van essentiële voedingsstoffen zoals zuurstof en glucose naar belangrijke delen van de hersenen die belangrijk zijn voor cognitieve processen, met name geheugenconsolidatie. en een aanzienlijke daling van LDL of “slechte” cholesterol, die bijdraagt ​​aan de vorming van atherosclerose, de verdikking of verharding van de slagaders geproduceerd door plaqueafzetting in het interne slijmvlies van de slagader “, verklaarde de Britse deskundige.

Hij ging verder met te zeggen dat de bevindingen van hun onderzoek behoorlijk optimistisch zijn, vooral gezien het feit dat het in slechts 12 weken werd voltooid. De bevindingen kunnen dienen als basis voor toekomstig onderzoek naar de effecten van veenbessen en andere bessen op de gezondheid van de hersenen.

Wetenschappers van de Universiteit van East Anglia werkten samen met onderzoekers van het Medisch Centrum van de Universiteit Leiden (Nederland), de Universiteit van Parma (Italië) en het Britse Quadram Institute.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?