Strooiwagens verspreidden deze winter 41 miljoen kilo zout op Nederlandse wegen

Image source - Pexels.com


Strooiwagens van Rijkswaterstaat hebben afgelopen winter (2021-2022) ruim 41 miljoen kilo zout uitgestrooid. Dat is een stuk minder dan in de winter van 2020-2021 toen strooiwagens 135 miljoen kilo zout strooiden, meldt Rijkswaterstaat maandag.

Afgelopen winter, die milder was dan de winter ervoor, zette de Rijkswaterstraat uit voorzorg gemiddeld 20 keer per provincie strooizout op de snelwegen in. De strooiwagens legden in totaal meer dan 600.000 kilometer af, wat gelijk staat aan 15 ronden rond de wereld. Op 1 april heeft Rijkswaterstaat vanwege de sneeuw en hagel in 24 uur nog ruim vijf miljoen kilo zout gestrooid om gladheid tegen te gaan.

Vorig seizoen waren er 88 nachten waarin de temperatuur de nul graden Celsius naderde. De coördinatoren van de ijzige wegen van Rijkswaterstaat hielden die nachten de wegdektemperaturen nauwlettend in de gaten om te bepalen of het nodig was om zout te strooien. Deze beslissing wordt vaak midden in de nacht genomen. Na het signaal van de coördinatoren bedekten de strooiwagens binnen twee uur de snelwegen, op- en afritten.

Het ijzige wegenseizoen loopt van 1 oktober tot 1 mei.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?