Strafonderzoek gestart naar scholen die homoseksuelen dwongen uit de kast te komen

Image source - Pexels.com


Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar een vereniging die scholen exploiteert in Gorinchem en Zaltbommel omdat leerlingen zouden zijn gediscrimineerd vanwege hun seksuele geaardheid. De Inspectie van het Onderwijs heeft klacht ingediend tegen de vereniging Gomarus Scholengemeenschap.

De scholengroep had vastgesteld dat scholen in gesprek gaan met ouders van leerlingen die een homoseksuele relatie hebben, aldus een woordvoerder van de inspectie. Dit gebeurt niet bij studenten in een heteroseksuele relatie. Een woordvoerder van het OM zegt dat er voldoende grond is voor een strafrechtelijk onderzoek.

De inspectie concludeert dat niet alle leerlingen zich veilig voelen op de scholen. Daar moet het schoolbestuur iets aan doen, vindt het. In 2022 onderzoekt de Inspectie hoe ver het bestuur is gevorderd.

Minister van Onderwijs Arie Slob schreef in een reactie aan de Tweede Kamer dat hij de bevindingen “ernstig en zorgwekkend” vindt. Hij verklaarde: “Een grote inspanning van het bestuur en de docenten zal op een aantal punten moeten volgen.”

Slob heeft een aantal van de getroffen studenten gesproken en is “aangeraakt” door hun ervaringen. Hij schrijft dat het onderzoek niet kan goedmaken wat hen is overkomen, maar dat het wel kan voorkomen dat studenten in de toekomst iets soortgelijks meemaken. Hij waarschuwde andere scholen dat er actie zal worden ondernomen als de “gelijkheid, vrijheid en (sociale) veiligheid” van leerlingen niet voldoende wordt gerespecteerd.

De hervormde school was eerder in het nieuws, eerdere leerlingen werden gedwongen om uit de kast te komen bij hun ouders, ook al waren ze daar niet klaar voor. Dit was voor de Inspectie aanleiding om een ​​onderzoek in te stellen. De schoolvereniging wilde dat een rechtbank de publicatie van het inspectierapport zou blokkeren, maar de rechtbank was het daar niet mee eens.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?