Stoelruggen Veiligheidsraad pleiten voor betere Covid-planning op lange termijn

Image source - Pexels.com


De Nederlandse regering moet een langetermijnstrategie opstellen en uitvoeren om het coronavirus aan te pakken, waarbij ervan wordt uitgegaan dat het virus endemisch is voor de samenleving, zei Hubert Bruls. De Nijmeegse burgemeester is tevens voorzitter van de Veiligheidsraad, een groep van 25 burgemeesters die alle regio’s van het land vertegenwoordigen. Zijn aanbevelingen waren vergelijkbaar met die van wethouder Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam.

Het huidige kabinet heeft geen duidelijke strategie om de coronaproblematiek maanden, of zelfs jaren van tevoren aan te pakken, zegt Bruls tegen Nu.nl. In plaats daarvan wordt het beleid grotendeels op een reactionaire manier gestuurd, bedoeld om alleen kortetermijnkwesties aan te pakken. Het nieuwe kabinet moet bij de overname begin volgend jaar prioriteit geven aan hun visie op de aanpak van het coronavirus. Hij zei dat dit moet gebeuren onmiddellijk nadat de nieuwe ministers door koning Willem-Alexander aan het publiek zijn voorgesteld.

“Het nieuwe kabinet moet direct na de fotoshoot van het podium rennen om eerst met de meest verantwoordelijke ministers de langetermijnstrategie aan te pakken”, zegt Bruls in het interview. Bruls wil ook dat meer burgers, met verschillende achtergronden en werkzaam in verschillende sectoren, meer een stem hebben in de vormgeving van het nationale beleid.

De Omicron-variant van het SARS-CoV-2-coronavirus, dat mogelijk de natuurlijke immuniteit en vaccins ontwijkt, zal niet de laatste variant zijn waarmee het publiek wordt geconfronteerd. “We zullen moeten accepteren dat het virus voor een langere tijd bij ons blijft”, concludeerde hij. Daarom vindt hij dat de beperkingen van het coronavirus zo moeten worden geïmplementeerd dat “de samenleving zich kan aanpassen aan het virus”.

De Nijmeegse burgemeester stelde een kortere zomervakantieperiode voor, gevolgd door een langere wintervakantieperiode, waarbij de nationale schoolvakantiekalender rond perioden werd aangepast op basis van besmettingstrends in Nederland om golven beter te spreiden en pieken te beperken.

“Virussen zijn in de winter vervelender dan in de zomer”, zegt Bruls. “We hebben hier al twee jaar ervaring mee. Daar hoef je echt niet op te wachten.”

Horecabedrijven, retailers en niet-essentiële dienstverleners zouden ook moeten overwegen hun bedrijfsmodellen aan te passen om de ‘slechte tijden’ in de winter te voorspellen, zei hij. “Een ding is zeker. Het is realistisch dat de horeca af en toe wordt ingeperkt als er weer een uitbraak van het virus is.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?