Stijging betaald parkeren in heel Nederland


Het is het afgelopen decennium steeds moeilijker geworden om een ​​gratis parkeerplaats te scoren in Nederland. Het aantal betaalde parkeerplaatsen is met ruim een ​​derde toegenomen, blijkt uit een analyse van BNR en databedrijf Spotzi. De omroep zei dat als je alle betaaldparkeerwijken bij elkaar optelt, dat de oppervlakte van het Nederlandse eiland Ameland evenaart.

Dit is de eerste inventarisatie van de totale oppervlakte aan parkeerplaatsen in Nederland sinds 2013. Uit de gegevens blijkt dat er in bijna alle gemeenten meer betaalde parkeerplaatsen zijn.

Deze stijging doet zich vooral voor in grote en middelgrote steden, maar ook in toeristische gebieden. Langs de Zeeuwse kust, die nu in totaal 286 vierkante kilometer beslaat, was er sinds 2013 33 procent meer betaald parkeren.

Wat ik ook opvallend vind, is dat je anno 2013 nog grotendeels gratis kon parkeren aan de Zeeuwse kust, maar dat is niet meer het geval”, aldus Spotzi-topman Remco Dolman.

Lees ook:  vr. Surinaamse president Bouterse veroordeeld tot 20 jaar voor moorden in 1982

Parkeren in het centrum van Amsterdam kan ruim 100 euro per dag kosten, zegt ANWB PR-adviseur Chris Hottentot in een interview met BNR. “Het is een verdienmodel geworden”, stelt hij. De stad int jaarlijks zo’n miljard euro aan belastingen, waarvan een derde parkeergeld.

Dolman zette ook vraagtekens bij de hoge parkeerkosten buiten de centrale stadsdelen. “Ik ga veel naar Toronto en de parkeertarieven zijn daar ongeveer een kwart van de parkeertarieven in Amsterdam. Je vraagt ​​je wel eens af wat de achterliggende gedachte is: geld verdienen of de parkeerdruk beheersen?”

Plaats een reactie