Stemmen loopt ten einde bij gemeenteraadsverkiezingen; Stemmen tellen aan de gang

Image source - Pexels.com


Alle stembureaus die maandag al open gingen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Nederland gingen woensdag om 21.00 uur dicht. Verkiezingswerkers in het hele land tellen nu de uitgebrachte stemmen bij de verkiezingen.

Het proces van het tellen van stemmen is over het algemeen openbaar. Mensen mogen langskomen en kijken hoe het evenement zich ontvouwt, maar ze mogen de arbeiders niet hinderen. In Amsterdam worden alle stemmen geteld in het RAI congrescentrum. Rotterdam is gevestigd in Ahoy en de Jaarbeurs wordt gebruikt door stembureaus in Utrecht. De concertzaal, World Forum, is de plek waar verkiezingswerkers in Den Haag samenkomen.

De op maandag en dinsdag uitgebrachte stemmen werden ook op woensdag overdag geteld. De mogelijkheid tot vervroegd stemmen was er vanwege de coronapandemie, net als vorig jaar tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. De uitslag van deze telling wordt kort na het sluiten van de stembureaus bekend gemaakt.

Het tellen gebeurt met de hand en begint met een snelle telling van alle geldige stemmen per politieke partij. De stembureaus geven de resultaten van de sneltelling door aan hun gemeente. Vervolgens worden de geldige stemmen per kandidaat geteld. Als dat klaar is, maakt het stembureau een proces-verbaal op, dat aan de gemeente wordt bezorgd.

De stembureaus tellen de resultaten op op basis van de processen-verbaal. Op maandag 21 maart stellen de centrale gemeentelijke stembureaus vervolgens in een openbare vergadering de officiële uitslag en de zetelverdeling vast. Op woensdag 30 maart treden de zittende gemeenteraadsleden af ​​en worden de nieuwe leden beëdigd. aan een gemeentelijke herindeling met Weesp, vindt deze al op 24 maart plaats in de gemeente Amsterdam.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?