Stembureaus open voor gemeenteraadsverkiezingen; Hardewijk trein reizigers eerst om te stemmen

Image source - Pexels.com


Vanaf vandaag kunnen bijna 13,6 miljoen mensen in 334 gemeenten hun stem uitbrengen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Om drukte te ontmoedigen zijn de stembureaus drie dagen open. Op maandag kunnen kiezers terecht in zo’n 1.700 stembureaus.

Het eerste stembureau ging om 06:00 uur open op station Hardewijk. Vroege treinreizigers in de gemeente konden al hun stem uitbrengen op het voorplein van het station. De meeste reguliere stembureaus gaan om 7.30 uur open. Voor het uitbrengen van uw stem heeft u een geldige stempas en een geldig identiteitsbewijs nodig. ID-documenten worden als ongeldig beschouwd als ze meer dan vijf jaar geleden zijn verlopen.

Om 21.00 uur gaan de stembureaus weer dicht. De stembussen met stembiljetten blijven gesloten. Stembureauleden bepalen hoeveel mensen hun stem uitbrengen door het aantal geldige stempassen en volmachtbewijzen te tellen. De gemeente zal de stembussen, stempassen en volmachten naar een veilige plaats vervoeren. De sleutel van elke stembus wordt apart vervoerd en er worden altijd minimaal twee personen vervoerd.

Alle stemmen worden woensdag geteld. De stembiljetten die maandag en dinsdag vroeg zijn uitgebracht, worden woensdag overdag geteld.

Het mobiele stembureau in de Haredewijk is alleen geopend tijdens de spitsuren – van 6.00 uur tot 9.00 uur en van 16.00 uur tot 20.00 uur – op maandag, dinsdag en woensdag.

In 12 gemeenten zijn de stembureaus op NS-stations op maandag en dinsdag geopend. Twee daarvan zijn alleen op een dezer dagen open en niet op woensdag. Die van Halfweg-Zwanenburg is alleen op maandag open en Nieuw-Vennep alleen op dinsdag.

Op woensdag kunnen kiezers hun stem uitbrengen op of op 40 treinstations. Er komen twee stembureaus op de stations Hilversum en Utrecht. U moet stemmen op een station in uw eigen gemeente.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?