Steden willen dat nieuw kabinet 2 miljard duwt om huisvestingscrisis op te lossen

Image source - Pexels.com


Vrijdag riep een coalitie van zestien grote steden de partijen in het kabinetsformatieproces in Den Haag op om als nieuw kabinet zo snel mogelijk aan de slag te gaan met de woningcrisis. Ze vroegen om meer geld en minder regels. “Pas beperkende wet- en regelgeving aan”, zeiden ze.

Volgens hen vertragen verschillende wet- en regelgeving de bouw. “De rijksoverheid moet kijken naar de mogelijkheden om vertragingen als gevolg van wet- en regelgeving tegen te gaan. Bijvoorbeeld stikstof, overlastcontouren en (capaciteit voor) ruimtelijke procedures”, schreven ze in een voor het nieuwe kabinet bestemde nota.

Volgens de steden zijn gemeenten en marktpartijen klaar om in actie te komen en zijn veel ontwikkelingen al in een stroomversnelling geraakt. Ze hebben maar 2 miljard euro per jaar extra nodig van de overheid. “De plannen zijn klaar! Ga door op de ingeslagen weg en kijk hoe we gezamenlijk de binnenstedelijke bouw kunnen versnellen. Zo lossen we het tekort op korte termijn op”, aldus de vier grote steden samen met Arnhem. Onder andere Zwolle, Den Bosch en Haarlem. Ook de provincie Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht, stadsvervoerders HTM, RET en GVB en de Fietserbond ondertekenden de oproep.

Met de extra investering willen ze ‘de groei in goede banen leiden’. Ze willen betere, schonere en mooiere (binnen)steden door meer water en groen toe te voegen en mensen te stimuleren de fiets en het openbaar vervoer te nemen in plaats van de auto. De steden hebben berekend dat Nederland op dit moment een tekort heeft van circa 280.000 woningen. Volgens hen moeten er de komende tien jaar in totaal zo’n één miljoen nieuwe woningen worden gebouwd.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?