Steden pleiten voor een uitgebreider plan voor de compensatie van slachtoffers van kinderbijslagschandaal

Image source - Pexels.com


Gemeenten willen dat de Tweede Kamer zich verzet tegen de nieuwe regeling van het kabinet rond de vergoeding van slachtoffers van het kinderbijslagschandaal, schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een brief aan de Tweede Kamer.

De VNG vreesde dat ze alleen zouden worden gelaten bij het regelen van de schadevergoeding voor de duizenden slachtoffers van het kinderbijslagschandaal die de Belastingdienst ten onrechte van oplichters beschuldigde, meldt Trouw. Slachtoffers van het schandaal moesten de Belastingdienst duizenden euro’s aan kinderbijslag terugbetalen. Dit dreef veel ouders tot financiële ondergang, scheidde duizenden families en veroorzaakte psychologische problemen bij verschillende slachtoffers.

De maatregelen van het kabinet “doen meer kwaad dan goed”, aldus de VNG, wat betekent dat de nieuwe plannen de betaling aan gedupeerde ouders verder uitstellen.

De gemeenten zeiden dat gedupeerde ouders terecht om antwoorden vragen, maar dat ze niet in staat zijn te reageren. “Tienduizenden ouders wachten op een integraal oordeel zonder zicht op hoelang ze nog moeten wachten”, schrijft de VNG.

Het kabinet maakte vrijdag bekend 1,3 miljard euro vrij te maken om kinderen en voormalige partners van slachtoffers in het schandaal rond de subsidieregeling kinderopvang te compenseren. Ouders komen elk in aanmerking voor 30 duizend euro schadevergoeding. Wanneer veel van de slachtoffers hun schadevergoeding zullen ontvangen, is echter niet bekend.

De gemeenten kunnen de vragen van de ouders niet beantwoorden omdat de Belastingdienst het antwoord zelf nog niet weet. “Onze medewerkers zijn gefrustreerd omdat de Belastingdienst het niet voor elkaar heeft”, aldus de VNG.

De mensen die de meeste schade hebben geleden, moeten het langst wachten, stelt de VNG. “Mensen met weinig schade krijgen snel een vergoeding en worden soms overgecompenseerd. Maar de mensen die zijn uitgezet en erger nog, hebben geen idee wanneer ze geholpen zullen worden”, schrijft de VNG.

De Raad van State en de Nationale ombudsman hebben al hun afkeuring uitgesproken over de aanpak van het kabinet.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?