Steden moeten discriminatie woningmarkt aanpakken: D66

Image source - Pexels.com


Regeringspartij D66 wil gemeenten meer bevoegdheden geven om discriminatie op de woningmarkt aan te pakken. De partij wil het wettelijk mogelijk maken om makelaars- en verhuurdersvergunningen in te trekken als discriminatie blijkt uit mystery calls, meldt RTL Nieuws.

Uit een mysterycall-onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat veel makelaars bereid zijn om op verzoek van verhuurders te discrimineren. Onderzoekers die zich voordeden als verhuurders vroegen makelaars om hun woonruimte bijvoorbeeld alleen te verhuren aan huurders van Nederlandse afkomst. En veel verhuurders gingen akkoord met dat verzoek.

Momenteel is het juridisch uitdagend om mystery calls te gebruiken als bewijs in strafprocedures. Het probleem is dat er geen echt slachtoffer is in een mysteriegesprek – het zijn fictieve gevallen die bedoeld zijn om verhuurders en makelaars te testen.

Om daar verandering in te brengen werkt D66-Kamerlid Faissal Boulakjar aan een wetsvoorstel om wettelijk te regelen dat mystery calls gebruikt kunnen worden om makelaars en verhuurders te straffen. De Wet goed verhuurderschap geeft gemeenten de mogelijkheid om te eisen dat makelaars en verhuurders in bepaalde delen van de stad een vergunning nodig hebben. Als ze op discriminerend worden betrapt en na een eerste waarschuwing niet verbeteren, kan de vergunning worden ingetrokken.

“Het hardnekkige gif van discriminatie staat gelijke kansen op de woningmarkt in de weg”, zegt Boulakjar tegen RTL. “Veel Nederlanders van kleur of met een moeilijke naam hebben dagelijks te maken met racisme.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?