Staking om openbaar vervoer Den Haag op 2 juni stil te leggen

Image source - Pexels.com


Medewerkers van HTM, het openbaar vervoerbedrijf in Den Haag, gaan donderdag 2 juni de hele dag staken. Vakbonden FNV en CNV stelden een ultimatum aan de tram- en busvervoerder van de stad en omstreken en riepen op tot een betere cao. HTM wilde niet aan de eisen voldoen, dus zullen de arbeiders actie ondernemen.

De vakbonden hadden eigenlijk eerder willen staken, maar kozen ervoor om pas in juni te stoppen met werken, mede vanwege de schoolexamenkalender. FNV en CNV eisen een loonsverhoging van 5 procent en meer koopkrachtbehoud. HTM maakte eerder woensdag bekend de lonen dit jaar met 3,1 procent te verhogen, ondanks het ontbreken van een cao.

Volgens FNV-directeur Eric Vermeulen heeft het bedrijf geprobeerd de actiebereidheid onder HTM-medewerkers te verminderen. “HTM kwam met een onaangename verrassing. Ze willen het financiële deel van hun definitieve bod uitbetalen. Tegelijkertijd geeft dit aan dat ze geen rekening houden met de werkdruk voor personeel en behoud van koopkracht”, aldus Vermeulen.

HTM wees er eerder op dat het niet aan alle eisen kan voldoen vanwege de financiële gevolgen van de coronacrisis, toen veel minder reizigers de bus of tram namen vanwege het advies dat iedereen thuiswerkt. Het transportbedrijf zegt in een reactie de staking “zeer te betreuren. Reizigers zijn hiervan de dupe. We hebben een coronacrisis gehad; we hebben alle reizigers nodig. We willen ze graag terugwinnen en zijn voor inkomen van hen afhankelijk ”, aldus een HTM-woordvoerder.

Het Haagse vervoersbedrijf heeft ruim 2.000 medewerkers en vervoert dagelijks circa 325.000 reizigers op dertien tramlijnen en tien buslijnen. Het bedrijf zegt ongeveer een kwart miljoen euro te verliezen als er een dag geen trams of bussen rijden.

HTM stapt niet naar de rechter om de staking te voorkomen. “Staking gaan is een groot recht, daar willen we ons niet mee bemoeien.”

Naast Den Haag is HTM ook verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in omliggende plaatsen, zoals Rijswijk, Westland, Zoetermeer, Leidschendam en Voorburg. De gemeente Den Haag was niet bereikbaar voor commentaar.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?