Staatssecretaris van Economische Zaken verzet zich openlijk tegen toegangspas coronavirus

Image source - Pexels.com


Staatssecretaris van Economische Zaken en CDA-lid Mona Keijzer zei in een interview met De Telegraaf dat ze bedenkingen heeft bij de corona-toegangspas. Ze wijst op het grote aantal mensen dat in Nederland wordt ingeënt en geeft aan het “onverklaarbaar” te vinden dat mensen moeten laten zien dat ze zijn ingeënt of getest via de pas om toegang te krijgen tot een café of restaurant. Haar uitspraken kwamen voor velen zowel binnen als buiten haar partij als een verrassing.

“Als je in een samenleving bent beland waar je bang moet zijn voor elkaar tenzij je bewijs kunt tonen, dan moet je echt je hoofd krabben en jezelf afvragen: willen we deze kant op?” vroeg ze zich af.

Het CDA-lid zei dat de meeste mensen geen of milde Covid-19-symptomen hebben en dat de vaccinatiegraad rond de 85 procent ligt. “Daarnaast is het een feit dat de volledige heropening van scholen en universiteiten eind augustus niet heeft geleid tot een grote toestroom van Covid-19-patiënten in ziekenhuizen en IC’s”, aldus Keijzer.

Haar opmerkingen leidden tot discussie onder leden van het CDA over haar positie in het kabinet, meldt de NOS. Het is hoogst ongebruikelijk dat kabinetsleden openlijk tegen een regeringsbeleid ingaan. Politiek journalist Ron Fresen zei tegen de NOS dat de kans groot is dat Keijzer binnenkort zal aftreden, omdat het voor haar moeilijk is om haar uitspraken nu terug te nemen.

De staatssecretaris zei dat de toegangspas voor het coronavirus alleen mag worden gebruikt voor grootschalige evenementen en nachtclubs “maar dat je hem niet moet opleggen aan een hele sector die al anderhalf jaar de negatieve effecten van het coronavirusbeleid voelt. “

Zowel voor- als tegenstanders van de coronaviruspas eisten opheldering van de uitspraken van Keijzer.

D66-lid Jan Paternoote noemde de opmerkingen van Keizer op Twitter “heel vreemd”. Hij zei dat het bizar is dat een lid van het kabinet het besluit van de regering nog dezelfde dag bekritiseert.

“Hoe kun je verwachten dat mensen zich aan de regels houden als de overheid zelf tegenstrijdige berichten stuurt?” Dat zegt GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld.

PVV-leider Geert Wilders verzocht om een ​​spoeddebat over de kwestie. Keijzer liet zien dat het kabinet verdeeld is over de invoering van de toegangspas voor het coronavirus, aldus Wilders.

De uitspraken van Keijzer kwamen als een verrassing, want meningsverschillen over het regeringsbeleid worden zelden publiekelijk geuit door ministers. De staatssecretaris van Economische Zaken heeft het bedrijfsleven altijd ondersteund bij discussies over het coronavirusbeleid.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?