Staatssecretaris Keijzer ontslagen wegens openlijke kritiek op toegangspas coronavirus

Image source - Pexels.com


Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken is zaterdag ontslagen nadat ze zich in een interview met De Telegraaf publiekelijk verzette tegen de corona-toegangspas. Het CDA-lid uitte kritiek op het grootschalige gebruik van de toegangspas voor het coronavirus op dezelfde dag dat het nieuwe beleid van kracht werd.

“Als je in een samenleving bent beland waar je bang moet zijn voor elkaar tenzij je het kunt bewijzen, dan moet je echt je hoofd krabben en jezelf afvragen: willen we deze kant op?”, zei Keijzer.

“De uitspraken die vandaag in het interview met De Telegraaf zijn gedaan, zijn niet te rijmen met de recente besluiten van de ministerraad, die van gewichtige en beslissende aard zijn”, zegt premier Mark Rutte in een verklaring.

Het besluit om Keijzer te laten gaan zei Rutte na een gesprek met minister van Economische Zaken en Klimaat Stef Blok en drie vicepremiers, onder wie Hugo de Jonge, Kasja Ollonggren en Carola Schouten. Ook CDA-leider Wopke Hoekstra was bij de beslissing betrokken.

“De benoemde staatssecretaris is voorgedragen voor ontslag. Het werk wordt overgenomen door minister van Economische Zaken en Klimaat Stef Blok”, aldus Rutte.

Keijzer heeft zich in het verleden tegen de maatregelen tegen het coronavirus verzet, maar onthield zich publiekelijk van verzet tegen een besluit. Het komt zelden voor dat een kabinetslid openlijk uiting geeft aan zijn onenigheid over een beleid. De ministerraad zegt dat een minister altijd achter het uiteindelijke besluit van het kabinet moet staan. Een minister of staatssecretaris treedt in geen geval op tegen het besluit van de raad.

Haar opmerkingen stuitten op weerstand van een aantal Kamerleden, waaronder D66-lid Jan Paternotte, GroenLinks-lid Lisa Westerveld en PVV-leider Geert Wilders. Sommige parlementsleden eisten een spoeddebat over de kwestie.

https://twitter.com/Lisawesterveld/status/1441716854830112768

De Koninklijke Nederlandse Horecabond (KHN) was het eens met de kritiek van Keijzer op de toegangspas. KHN-voorzitter Robèr Willemsen zei dat het “ongelukkig” was dat het CDA-lid na haar uitspraken werd ontslagen uit haar baan. De verplichte QR-code check is geen pijn in de horeca. Zo’n 41 procent van de ruim 3.400 KHN-leden was het er niet mee eens dat de ondernemer de toegangspascontrole moest uitvoeren.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?