Staatssecretaris Defensie tegen militaire dienstplicht

Image source - Pexels.com


De kans dat de gedwongen dienstplicht in Nederland weer wordt ingevoerd, is uitgesloten, zegt staatssecretaris van defensie Christophe van der Maat. “We gaan niet terug naar de dienstplicht. We zijn een kracht van professionals”, zei hij in een interview met Trouw.

Van der Maat onderzoekt echter een versie van dienstplicht naar Scandinavisch model. Jongeren zouden worden uitgenodigd om deel te nemen, maar alleen degenen die daadwerkelijk mee willen doen, worden geëvalueerd en getraind.

De staatssecretaris heeft andere oplossingen voor het personeelsprobleem bij de krijgsmacht in gedachten, zegt hij tegen de krant. Zo wil hij het ‘springen’ tussen verschillende onderdelen van de krijgsmacht makkelijker maken door het personeelsbeleid van de vier legeronderdelen, Landmacht, Luchtmacht, Marine en de Marechaussee, beter op elkaar af te stemmen.

Van der Maat wil ook werken aan de doelgerichtheid van jongeren. “Het begint met de veteraan die voor de klas staat”, zegt Van der Maat. “Dat 17e levensjaar is het moment waarop je die jonge gasten echt moet ontmoeten en zeggen: ‘Denk goed na, de krijgsmacht is een ‘geen spijt’-stap voor je carrière’, zegt de staatssecretaris tegen Trouw.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?