Slechts 30% vertrouwen in Nederlandse overheid: Erasmus Univ. studie

Image source - Pexels.com


Het vertrouwen in de Nederlandse overheid is de afgelopen anderhalf jaar gekelderd van 70 procent in april 2020 naar 30 procent nu, meldt de Erasmus Universiteit Rotterdam op basis van onderzoek. De samenstelling van Nederland werd in september 2021 gekenmerkt door een ‘low-trust society’.

Volgens de onderzoekers is wantrouwen jegens de overheid een belangrijk motief voor niet-gevaccineerde mensen om zich niet te laten vaccineren tegen Covid-19. Ze merken ook op dat het vertrouwen tussen mensen een deuk heeft opgelopen. “Mensen vertrouwen vooral familie en vrienden en iemand met wie ze een persoonlijke relatie onderhouden, zoals de huisarts”, aldus de onderzoekers.

Ook het vertrouwen in de lokale overheid is afgenomen, maar minder dan in de landelijke politiek, aldus Erasmus. Hetzelfde geldt ook voor gezondheidsautoriteiten zoals het RIVM en de GGD.

“Daarnaast is er een verband tussen het gebruik van sociale media als primaire informatiebron en een laag vertrouwen in de overheid en een lage vaccinatiebereidheid.

Erasmus voerde het onderzoek uit in samenwerking met een aantal universiteiten en de gemeenten Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. In totaal namen 22.000 mensen in het hele land deel aan het representatieve onderzoek.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?