Slachtoffers mogen nooit de schuld krijgen, Justice Min. zegt over het seksschandaal van The Voice

Image source - Pexels.com


Minister van Justitie Dilan Yesilgöz vindt dat slachtoffers van seksueel misbruik nooit de schuld mogen krijgen van wat hen is overkomen. In een reactie op het schandaal rond The Voice zei ze vrijdag tegen de slachtoffers: “Het is niet jouw schuld. Het is nooit de schuld van het slachtoffer.” Volgens de minister “kunnen we dat niet genoeg herhalen”.

Mediamagnaat John de Mol zei in de BOOS-uitzending te hopen dat slachtoffers hebben geleerd om “meteen aan te bellen en direct aangifte te doen”. Vrouwelijke medewerkers van De Mol plaatsten vrijdagochtend een paginagrote advertentie in het AD waarin ze zeiden: “John, het zijn niet de vrouwen.”

Yesilgöz kan verder geen commentaar geven op de zaak The Voice zelf, zei ze. Ze wil politie en justitie niet in de weg staan. “Ze moeten hun werk kunnen doen.” Maar toen hem werd gevraagd naar de advertentie, zei de minister: “Er is geen context waarin dit de verantwoordelijkheid van het slachtoffer is.”

De BOOS-documentaire over seksueel grensoverschrijdend gedrag en beschuldigingen van aanranding en verkrachting raakte haar diep. “Ik ben er echt woedend over.”

“Jegens mannen die denken dat ze alles aankunnen, hou je je handen uit de buurt van meisjes en vrouwen”, vervolgde Yesilgöz. Ze heeft ook geen goed woord voor ‘mensen die het rechtvaardigen, bagatelliseren en wegkijken’. Het is belangrijk dat slachtoffers worden geloofd. “Vertrouw iemand in vertrouwen, doe aangifte, weet dat je niet alleen bent”, zei ze tegen de slachtoffers.

De Raad van State beoordeelt momenteel een wetsvoorstel dat ervoor zorgt dat dwang, bedreiging en geweld geen voorwaarden meer zijn voor een veroordeling voor een zedenmisdrijf. “Een persoon is strafbaar als hij had kunnen weten dat iemand geen seks wilde en toch doorging”, legt Yesilgöz uit. Die wet is belangrijk, benadrukte ze, maar er moet nog over worden gedebatteerd. “Waar ik het kan versnellen, zal ik het absoluut versnellen.”

Staatssecretaris Gunay Uslu wil na de Boos-uitzending in gesprek gaan met omroepen en John de Mol. Ze was “misselijk” door berichten over seksueel grensoverschrijdend gedrag in het programma. “Dit gedrag moet worden aangepakt”, aldus de staatssecretaris. Ook Uslu begrijpt de kritiek op de houding van De Mol. “Het is niet de schuld van de vrouwen. Mannen moeten hier echt hun verantwoordelijkheid nemen.”

De uitspraken van De Mol over het seksueel misbruik bij The Voice of Holland lijken op ‘victim-blaming’, zegt minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs. Hij stimuleerde mensen als De Mol om een ​​veilige werkcultuur in hun organisaties te creëren. “Het gaat er niet om dat slachtoffers hun uiterste best moeten doen om van zich te laten horen”, zei Dijkgraaf. Het is aan de directie om ‘alert’ te zijn op signalen van wangedrag en hiernaar te handelen.

De #metoo-beweging is nog niet voorbij, zei Dijkgraaf. De hashtag wordt sinds 2017 gebruikt om verhalen te delen over seksueel misbruik en intimidatie, vaak door iemand met een hogere machtspositie. “Sommige mensen denken dat we dat hoofdstuk af hebben”, zei Dijkgraaf. “Nou nee, het gaat nog steeds goed.” De minister vindt het goed als Haagse politici blijven stellen dat grensoverschrijdend gedrag niet normaal is.

Ook andere ministers reageerden geschokt. “Ik vind dat we samen moeten werken aan een samenleving waar dit gewoon niet voorkomt”, zegt Ministerie Conny Helder voor de Langdurige Zorg in een eerste reactie.

“Ik ben echt geschokt”, zei minister van Defensie Kajsa Ollongren. Ze noemde het verschrikkelijk dat dit ‘in 2022 in Nederland’ nog kan gebeuren.

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) noemde het “verschrikkelijk” dat dit zoveel accounts opleverde bij The Voice. Maar hij benadrukte dat mensen niet moeten denken dat dit ‘alleen bij dit bedrijf gebeurt’. “Ik vrees dat het aan de orde van de dag is”, zei hij.

In de BOOS-aflevering van donderdag vertelden 19 vrouwen maker Tim Hofman hun verhaal over bandleider Jeroen Rietbergen, 15 over een regisseur, en werden twee aanklachten ingediend tegen coach Ali B. Een van die aanklachten betreft verkrachting, aldus de officier van justitie in het programma.

Eerder deze week nam Rietbergen ontslag als bandleider. Hij erkende dat hij relaties van ‘seksuele aard’ had met vrouwen die bij het programma betrokken waren. RTL stopte het programma en de samenwerking met Ali B terwijl het onderzoek loopt. Collega-coach Anouk besloot niet terug te keren naar de ‘corrupte bende’, zegt ze op Instagram.

Ali B ontkende de beschuldigingen tegen hem.

De NPO-radiostations draaien voorlopig de muziek van Ali B en Marco Borsato niet meer. Hieronder vallen de zenders NPO Radio 1 en NPO Radio 2. De zenders FunX en NPO 3FM zijn al gestopt met het afspelen van hun muziek.

Uitgeverij Maven Publishing is per direct gestopt met de verkoop van Ali B’s boek getiteld “De Ali B-methode”. De uitgever laat weten geschrokken te zijn van de aantijgingen tegen de rapper.

Streamingdienst Videoland heeft afleveringen van The Voice of Holland verwijderd, evenals de documentaire over Ali B “The Only Way Is Up”, bevestigt een woordvoerder van RTL.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?