Slachtoffers MH17 hebben stem en gezicht gekregen


De slachtoffers van de MH17-ramp hebben “een stem en een gezicht” gekregen door de verhalen die in de rechtbank zijn verteld door meer dan negentig nabestaanden, zei de voorzitter van de rechtbank vrijdag. In totaal kreeg de familie drie weken de tijd om te spreken. Het was de laatste dag tijdens de uitgebreide strafzaak waarin de slachtofferverklaringen in overweging konden worden genomen.

De rechtbankvoorzitter zegt dat het spreekrecht “op een bijzondere manier” is gebruikt. De verhalen maakten diepe indruk, zei hij. De rechters en andere aanwezigen in de rechtszaal waren de afgelopen drie weken meermaals zichtbaar geëmotioneerd. De voorzitter noemde de nabestaanden “moedig” en zei dat hun “openhartige en persoonlijke” verhalen “indrukwekkend” waren. De voorzitter zei dat de rechtbank “voor 17 juli 2014 een kijkje in hun leven mocht nemen”.

Ruim negentig familieleden maakten de afgelopen weken gebruik van hun spreekrecht. Ze kwamen aan bij de rechtbank op Schiphol, spraken via een videoverbinding of namen vooraf een bericht op. Sommige nabestaanden hebben hun verklaring ook laten voorlezen door hun advocaat.

Lees ook:  Groen licht voor protestmars tegen coronaviruspas in Den Haag

Bij de ramp met vlucht MH17 op 17 juli 2014 kwamen alle 298 opvarenden om het leven, waaronder bijna tweehonderd Nederlanders. Het OM vervolgt vier mannen, drie Russen en een Oekraïner, voor hun vermeende betrokkenheid bij de ramp.

Het toestel van Malaysia Airlines werd neergeschoten boven Oost-Oekraïne. Internationaal onderzoek heeft uitgewezen dat een Buk-raket het vliegtuig heeft neergehaald, waarschijnlijk afgevuurd door pro-Russische separatisten die niet wisten dat het een passagiersvlucht was.

De strafzaak gaat op 1 november verder. Ook dan zal een handjevol nabestaanden waarschijnlijk nog gebruik maken van hun spreekrecht. Vanaf 15 november volgt de tenlastelegging van het OM, met daarin het strafadvies tegen de vier verdachten. Een uitspraak wordt niet voor het najaar van 2022 verwacht.

Plaats een reactie