Shell blijft gas winnen ondanks aardbeving Huizinge

Image source - Pexels.com


Na de enorme aardbeving die in 2012 bij Huizinge plaatsvond, heeft de Nederlandse Petroleum Maatschappij (NAM) het terugdringen van de winning van Groningengas niet serieus overwogen, omdat het volgens het bedrijf het risico op dergelijke grote aardbevingen niet zou verkleinen. Dat zegt voormalig Shell-topman Pieter Dekker tegen de parlementaire onderzoekscommissie.

Van 1997 tot 2016 was hij bij Shell verantwoordelijk voor de joint ventures Gasterra (voorheen Gasunie) en NAM.

Dekker noemde de aardbeving met een kracht van 3,6 in Huizinge een ‘game-changer’. Daarvoor waren experts van mening dat gaswinning alleen kleine aardbevingen kon veroorzaken met een verwaarloosbaar risico op letsel. “Maar ineens realiseerden we ons dat het verstrekkende gevolgen kon hebben”, legde hij uit.

Kort daarna adviseerde het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) om de gaskraan uit veiligheidsoverwegingen minder vaak te openen. Medewerkers van Shell stelden vast dat deze productiedaling gecompenseerd zou kunnen worden met alternatieve bronnen. Maar de NAM en Gasterra besloten daar anders over, mede op advies van KNMI-seismologen.

Volgens de NAM was het de vraag of minder gaswinning zou leiden tot zwakkere aardbevingen. “Het zou hoogstens de frequentie van aardbevingen verminderen. Minder productie hielp niet bij het oplossen van het probleem. Wij bij Shell hebben de conclusie van de NAM overgenomen”, aldus Dekker.

Volgens hem is dit niet gebeurd vanwege de winst van de gaswinning. Het ging om het vinden van oplossingen voor onze problemen.

‘Jammer, maar logisch’

Ook Kamp, de voormalige minister van Economische Zaken, greep niet in. Daarna werd de gaskraan verder geopend. In 2013 is ruim 50 miljard kubieke meter gas uit het Groningenveld gewonnen, een forse stijging ten opzichte van voorgaande jaren.

“Ik realiseer me dat het jammer is dat het zo hoog uitkwam”, zei Dekker. “Dit is echter consistent met de redenering achter extractiebeslissingen op dat moment.” Hij legt uit dat de winning nog ruim onder het afgesproken meerjarenplafond blijft en dat Gasterra de taak heeft om Groningengas zo efficiënt mogelijk op de markt te brengen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?