Senaat verwerpt verlenging tijdelijke wet Covid-maatregelen

Image source - Pexels.com


De Eerste Kamer gaat tegen een nieuwe verlenging van de tijdelijke coronawet stemmen. Dit betekent dat het kabinet geen wettelijke basis meer heeft om beperkende maatregelen ter bestrijding van de pandemie aan te kondigen, zoals het verplicht stellen van mondkapjes in verschillende settings, of het verplichten van fysieke afstand tot mensen.

Veertig van de 75 senatoren hebben tijdens het dinsdagmiddagdebat over het onderwerp al aangekondigd tegen de vijfde verlenging van de tijdelijke wet te zullen stemmen. Dinsdagavond brengen de senatoren hun stem uit. De tegenstanders zeiden de wet niet meer nodig te zien, nu het aantal besmettingen met het coronavirus niet bijzonder hoog is. Volgens het RIVM testten de afgelopen zeven dagen elk ongeveer 1.200 mensen positief op het SARS-CoV-2-coronavirus.

Het aantal geverifieerde besmettingen met het coronavirus is bijzonder laag in Nederland sinds de overheid mensen begon aan te moedigen om thuis zelftests te gebruiken in plaats van officiële tests georganiseerd door de GGD-gezondheidsdiensten. Ook is de overheid gestopt met het adviseren van mensen om een ​​positieve zelftest bij de GGD te bevestigen.

Ook de senatoren van de partijen die een coalitie vormen om het kabinet te vormen, zijn uiterst kritisch over een nieuwe uitbreiding van de wet. Ze zouden echter liever een wet hebben als er een heropleving van het coronavirus zou zijn, nieuwe maatregelen nodig zouden zijn. “Ik heb liever een tijdelijke wet, in plaats van terug te vallen op noodverordeningen of een noodwet”, zegt Maarten Verkerk van de ChristenUnie.

De hele Eerste Kamer vindt dat het kabinet veel eerder had moeten beginnen met de herziening van de volksgezondheidsregelgeving. Deze wet moet structureel regelen welke beperkende maatregelen het kabinet mag nemen bij een pandemie, zoals het coronavirus.

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers komt vóór 1 september met een wijziging van de Wpg. Pas nadat de wetswijziging door zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer is bekrachtigd, zal er weer een wettelijke basis zijn voor het kabinet om beperkende maatregelen te gelasten. In plaats daarvan zal het zijn toevlucht moeten nemen tot het gebruik van noodverordeningen en wetten, die dan met spoed door beide Kamers van het Parlement moeten worden aangepakt.

De coalitiepartijen hebben geen meerderheidssteun in de Senaat.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?