Scholen weer op schema na winterstop, maar hoger onderwijs nog steeds dicht

Image source - Pexels.com


Basis- en middelbare scholen gaan na de wintervakantie weer open voor alle leerlingen, zegt minister Arie Slob van het basis- en voortgezet onderwijs. Wel blijven veiligheidsmaatregelen ter bestrijding van het coronavirus gelden, zoals preventief testen voor kinderen vanaf groep Zes. Het kabinet weigerde toe te staan ​​dat het hoger onderwijs de persoonlijke lessen hervat, hoewel een nieuwe beslissing daarover op 14 januari zou kunnen komen, dezelfde datum waarop de huidige lockdown afloopt.

Het kabinet volgt het nieuwe advies dat het heeft gekregen van het Outbreak Management Team (OMT), dat heeft vastgesteld dat de heropening van het onderwijsstelsel gerechtvaardigd is, aldus Slob. De scholen werden uit voorzorg gesloten na het einde van de schooldag op 17 december, een week voordat de winterstop zou beginnen. Ook de buitenschoolse opvang mag weer open als de leerlingen weer in de klas zitten.

Basisscholen en middelbare scholen, ook die voor speciaal onderwijs, zullen nog steeds verplicht zijn om leerlingen met symptomen van het coronavirus, waaronder een lichte verkoudheid, naar huis te sturen. Ook zullen leerlingen gebruik moeten maken van looproutes, mogen ouders de schoolgebouwen niet betreden en moeten leerkrachten en personeel 1,5 meter afstand bewaren tot andere volwassenen. Degenen in de groepen zes, zeven en acht, en middelbare scholieren moeten gezichtsmaskers dragen als ze door de scholen lopen en zullen worden gevraagd om thuis twee keer per week coronavirus-zelftestkits te gebruiken.

Na enkele weken van afnemende besmettingen met het coronavirus is het gemiddelde aantal nieuwe dagelijkse besmettingen de afgelopen week zelfs met zo’n 18 procent gestegen. Toch stond het kabinet onder druk van tientallen organisaties, waaronder Unicef ​​en de geestelijke gezondheidszorg in het land, om scholen weer open te laten zonder de wintervakantie te verlengen, of scholen te dwingen over te stappen op afstandsonderwijs.

“Onderwijs is geen aan- en uitknop, geen knipperlicht. Het is een essentieel onderdeel van opgroeien”, zegt Unicef. Margrite Kalverboer, de ombudsvrouw voor kinderzaken, gaf een soortgelijke verklaring af, net als de middelbare schoolsystemen in Amsterdam en Rotterdam. Organisaties die de scholen landelijk vertegenwoordigen, en lerarenvakbonden, zeiden dat scholen zouden moeten heropenen als de veiligheid van leraren goed kan worden georganiseerd.

Hoger onderwijs, scholen voor beroepsonderwijs blijven gesloten

“Het OMT ziet dat de besmettingen bij de jongste zijn afgenomen”, zegt Slob. Door oplopende besmettingen met het coronavirus onder twintigers moeten studenten aan universiteiten, hogescholen en het middelbaar onderwijs voorlopig nog online onderwijs volgen, op enkele uitzonderingen na.

“Bovendien geeft dit extra tijd om jongeren in die leeftijdscategorie de komende weken hun boostershot te geven”, schrijft het kabinet in een verklaring. Het kabinet kijkt op 14 januari opnieuw naar de situatie en neemt een nieuw besluit over de heropening van het persoonlijk onderwijs in het hoger onderwijs.

Uitzonderingen zijn voor studenten in een kwetsbare positie, studenten die examen moeten doen en studenten praktijkonderwijs. Ook wetenschappelijke bibliotheken mogen open blijven. Studenten en medewerkers die in het mbo, hbo en wo mogen komen, moeten 1,5 meter afstand van elkaar houden.

Studentenvakbond LSVb reageerde direct om te pleiten voor heropening van alle onderwijsinstellingen vanwege de geestelijke gezondheidsschade die de aanhoudende sluiting kan veroorzaken. “Dit betekent weer een periode van eenzaamheid, depressieve symptomen en concentratieproblemen, zonder duidelijk eindpunt. De veerkracht van veel jongeren is verdwenen”, zegt LSVb-voorzitter Ama Boahene.

Boahene zegt bezorgd te zijn dat academische instellingen er de komende tijd voor kiezen om volledig online te gaan, vanwege de moeilijkheden die instellingen hebben om heen en weer te schakelen tussen online en lichamelijke opvoeding.

Wijzigingen in het jeugdsportbeleid aangekondigd

Daarnaast adviseerde het OMT dat buitensporten voor jongeren vanaf 11 januari vollediger moeten kunnen doorgaan. Kinderen onder de 18 jaar mogen dagelijks tot 20.00 uur sporten. Sinds 18 december geldt de regel dat kinderen buitensporten alleen tussen 5.00 en 17.00 uur, wedstrijden alleen binnen de eigen club toegestaan.

Alle binnensportaccommodaties blijven voorlopig gesloten, met uitzondering van zwembaden waar les wordt gegeven voor de A-, B- en C-diploma’s.

Er zijn geen regels gewijzigd voor personen ouder dan 18 jaar die aan sportactiviteiten deelnemen. Volwassenen mogen alleen sporten, of in groepjes van twee als ze uit verschillende huishoudens komen. Ook moeten ze 1,5 meter afstand houden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?