Schip met Russische olie verlaat Nederlandse haven richting Gibraltar

Image source - Pexels.com


De Sunny Liger, een controversiële tanker met Russische olie, is vrijdagavond uit de Amsterdamse haven vertrokken na bijna een week voor anker te hebben gelegen bij IJmuiden, meldt NRC. Een website voor het volgen van schepen laat zien dat het momenteel op koers ligt richting Gibraltar.

Niek Stam, directeur van FNV Havens, vertelde NRC dat hij de havenmedewerkers in Gibraltar zou informeren over het schip en de herkomst van de lading. Hij was er echter niet zeker van of het schip daar welkom zou zijn of zou proberen te lossen.

Hoewel het Russische olie vervoerde en afkomstig was uit Primorsk, vloog de Sunny Liger onder de vlag van de Marshalleilanden en kon technisch niet worden voorkomen dat de haven de haven binnenkwam. Medewerkers van Haven Amsterdam weigerden echter de lading van het schip te lossen. De gemeente Amsterdam en vakbond FNV steunden deze acties.

Afgelopen weekend riep de Oekraïense ambassade in Nederland de Nederlandse regering op om het “onmiddellijke vertrek” van het schip te eisen. Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) spoorde de haven ook aan om een ​​oplossing te zoeken zodat het schip niet succesvol zou aanmeren. De Sunny Liger naderde voor aankomst in de Amsterdamse haven even de Rotterdamse haven, maar legde daar ook niet aan.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?