Schandaal kinderopvangtoeslag zou oorzaak kunnen zijn van uithuisplaatsing: Rutte


Premier Mark Rutte stelt dat de meedogenloze fraudejacht door de Belastingdienst niet de enige reden kan zijn geweest voor de gedwongen plaatsing van kinderen in de getroffen gezinnen. Maar hij erkent dat de financiële ellende die de opstelling van de regering in die jaren heeft veroorzaakt, mogelijk de oorzaak is geweest van andere problemen, waardoor rechters gedwongen werden kinderen bij hun ouders weg te halen.

Vijf maanden nadat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor het eerst families in beeld bracht die slachtoffer waren van het toeslagenschandaal, waarbij ook kinderen uit huis werden geplaatst, lanceert het kabinet een ‘ondersteuningsteam’. Ook de tegenkanting van de aanpak heeft veel kritiek opgeleverd, evenals de uitkeringsouders zelf.

Veel van deze slachtoffers reageerden ook boos op uitspraken die Rutte over de situatie deed. “Het is niet zo dat kinderen uit huis worden geplaatst omdat er schulden zijn”, zei de premier eerder deze week in een livestream. “Maar er is vaak sprake van een opeenstapeling van problemen in een gezin, en schulden kunnen daarbij natuurlijk een grote rol hebben gespeeld.”

Lees ook:  Studie: Veenbessen kunnen het geheugen verbeteren en de ontwikkeling van dementie vertragen

Door dit te zeggen, leek hij de rol van de overheid bij het ontstaan ​​van de problemen voor deze gezinnen te bagatelliseren, aldus de aanklacht. “Het is in ieder geval niet zo dat ik ouders de schuld geef in de kinderopvangtoeslag-affaire, natuurlijk niet”, reageerde Rutte vrijdag op kritiek.

Anderzijds kan volgens Rutte niet per definitie worden gezegd dat de uithuisplaatsing van kinderen van uitkeringsgezinnen verkeerd was. Volgens het kabinet zijn er 420 slachtoffers van het toeslagenschandaal die met een uithuisplaatsing werden geconfronteerd.

“Het ging niet goed”, geeft verantwoordelijk minister van Rechtsbescherming Franc Weerwind toe. Hij kan niet aangeven wanneer het eerste kind weer bij zijn of haar ouders is. “Als het zo snel mogelijk kan, zal het gebeuren”, zei hij.

Donderdag maakte Weerwind bekend dat slachtoffers van de toeslagenaffaire vanaf maandag terecht kunnen bij een speciaal ondersteuningsteam. Deze ouders kunnen ook gratis een gespecialiseerde advocaat inschakelen.

Oppositie in de Tweede Kamer vond dit volstrekt onvoldoende en te laat. “Ik hoor wat de oppositie zegt”, zei Weerwind. Maar alles wordt “aan alle kanten” in gang gezet, reageerde de minister.

Lees ook:  Zelenskyy tegen Tweede Kamerleden: 'Dit kan geen 36 dagen meer duren'

Weerwind gaf aan zich eerst te willen richten op de slachtoffers van het overheidsschandaal. “Laten we nu beginnen met het gesprek tussen de getroffen ouders en de professionals en de kinderen, om te zien hoe je problemen uit het verleden kunt oplossen”, zei hij.

Plaats een reactie