“Schaamteloos om Holocaust met pandemie te vergelijken”, zegt Halsema tijdens herdenking

Image source - Pexels.com


De Holocaust is zondag herdacht bij het Spiegelmonument “Nooit Auschwitz Weer” in het Wertheimpark in Amsterdam met een aangepast programma vanwege de maatregelen tegen het coronavirus. Deze week was het 77 jaar geleden dat het concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd. Van de 140.000 joden die tijdens de Holocaust in Nederland woonden, kwamen ongeveer 102.000 om het leven. Bij de herdenking waren onder meer premier Mark Rutte en staatssecretaris van Volksgezondheid Maarten van Ooijen.

Onder andere de kleinzoon van een overlevende van Auschwitz vertelde over de beproeving van zijn grootvader. Ook Sinti Holocaustoverlevende Zoni Weisz sprak tijdens de herdenking. Het naziregime vermoordde zijn moeder, zussen en broer tijdens de Tweede Wereldoorlog. “We hebben de plicht om de omstandigheden te creëren waarin minderheden in vrede en veiligheid kunnen leven”, zei Weisz.

Een andere van de sprekers op de jaarlijkse Holocaustherdenking was Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité. Hij is initiatiefnemer van het Namenmonument, waar de namen van de 102.000 Nederlandse Holocaustslachtoffers zijn opgeschreven.

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp verwees in haar toespraak naar het Namenmonument. “Het bracht de doden terug naar huis en gaf ze hun identiteit terug”, zei Bergkamp. De spreker van de Tweede Kamer zei dat we ons altijd moeten realiseren wat haat kan doen. “We moeten de eenheid bewaren. Ook in het parlement, het hart van onze democratie”, zei Bergkamp.

Ook burgemeester Femke Halsema van Amsterdam was aanwezig. “Het is schaamteloos als de pandemie gelijk wordt gesteld aan de systematische discriminatie en moord op joden, Sinti en Roma. Het is schaamteloos als de davidster hier in Amsterdam op de Dam wordt misbruikt voor effect en om aandacht te krijgen”, zei ze.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?