Rutte, Zelenskyy bespreken oorlogsmisdaden, meer militaire hulp; EU-lidmaatschap ook onder druk

Image source - Pexels.com


Premier Mark Rutte en de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy bespraken het belang van het verzamelen van zoveel mogelijk bewijs van oorlogsmisdaden. Ook is Nederland van plan meer militaire hulp naar Oekraïne te sturen. Rutte en Zelenskyy hebben elkaar woensdag telefonisch gesproken. Ook Tweede Kamerleider Vera Bergkamp sprak met haar ambtgenoot in Oekraïne over het EU-lidmaatschap van het land en het vooruitzicht van een no-flyzone daar.

“Steeds meer Oekraïense burgers en burgerdoelen worden geraakt”, zei Rutte na het gesprek op Twitter. Nederland maakte 100 miljoen euro vrij om te beginnen met het verzamelen van bewijs in Oekraïne. Een commissie van de Verenigde Naties zal de situatie uiteindelijk onderzoeken.

De belegerde regering in Kiev beschuldigde de Russische indringers van systematische misdaden tegen de burgerbevolking. Het bevat beschuldigingen dat de Russische strijdkrachten clustermunitie gebruiken en op woonhuizen schieten.

Ook overweegt het kabinet om meer wapens en andere militaire hulp naar Oekraïne te sturen. Wat dat precies inhoudt, hoopt het kabinet binnenkort meer duidelijkheid te geven.

Nederland stuurde het land al sluipschuttersgeweren, radarapparatuur, luchtafweerraketten, antitankwapens, helmen en fragmentatievesten. Het “grote deel” van deze middelen is al geleverd aan de Oekraïense strijdkrachten, aldus het Nederlandse ministerie van Defensie.

Zelenskyy bedankte Rutte woensdag voor de ‘substantiële verdedigingshulp’.

President van het Oekraïense parlement vraagt ​​Tweede Kamer om toelating tot de EU

Bergkamp belde woensdag Ruslan Stefanchuk, de voorzitter van het Oekraïense parlement. Hij vroeg Bergkamp om zijn verzoek om steun voor een “snelle EU-kandidatuur” voor zijn land aan de Tweede Kamer door te geven, en riep op tot de instelling van een no-flyzone boven Oekraïne.

Ook vroeg hij de Nederlandse parlementsleden om een ​​VN-vredesmissie te steunen “met, indien mogelijk, een Nederlandse bijdrage aan de ‘blauwhelmen'”, meldt de Tweede Kamer. Bergkamp heeft de vragen doorgespeeld aan de Commissie Buitenlandse Zaken en het kabinet.

Het videogesprek vond plaats op verzoek van Stefanchuk, die ook met andere Europese collega’s in gesprek is. Bergkamp wenste Stefanchuk en de Oekraïense burgers “veel sterkte en steun”.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?