Rutte zal toch Zelenskyy-toespraak in Tweede Kamer bijwonen

Image source - Pexels.com


Kabinetleden, waaronder minister-president Mark Rutte, mogen de Tweede Kamersessie bijwonen wanneer de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy de parlementsleden per video toespreekt. Het besluit werd dinsdagochtend op Twitter bekend gemaakt door Vera Bergkamp, ​​voorzitter van de Tweede Kamer.

Een dag eerder zei Rutte op Instagram dat hij de toespraak wel wilde bijwonen, maar dat de parlementariërs hem daar niet wilden hebben. “De Kamer zei: dit willen we als Kamer heel graag doen”, zei Rutte tijdens een vraag-en-antwoordsessie. “Dus ik ga er niet bij zijn.” Zijn plannen veranderden nadat Bergkamp hem benaderde.

“De president van Oekraïne, de heer Zelenskyy, zal donderdag de Tweede Kamer toespreken”, schreef Bergkamp. Ze zei dat ze Rutte, minister van Defensie Kajsa Ollongren en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra heeft uitgenodigd om de toespraak bij te wonen in de Voorzittersloge, een besloten ruimte in de belangrijkste debatkamer van de Tweede Kamer die door de genodigden en assistenten van de voorzitter kan worden gebruikt.

“Zo kunnen ze de toespraak direct volgen. Ze maken gebruik van deze uitnodiging”, aldus Bergkamp.

De Oekraïense ambassadeur in Nederland kwam eerst met het idee om Zelenskyy Nederlandse parlementsleden toe te spreken. Nederland verzet zich tegen het toestaan ​​van Oekraïne om snel lid te worden van de Europese Unie, maar het land leverde ook wapens en uitrusting om Oekraïne te helpen de Russische invasie af te weren die daar vorige maand heviger werd.

Direct na de toespraak van Zelensky houden parlementsleden een debat. Hoekstra was als minister van Buitenlandse Zaken al bij het debat aanwezig.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?