Rutte wil breed draagvlak voor begroting, maar links zegt dat huishoudens veel meer hulp nodig hebben

Image source - Pexels.com


Minister-president Mark Rutte deed een dringend beroep op “het brede politieke centrum” om de rijksbegroting voor volgend jaar te steunen, met name de PvdA, GroenLinks en ChristenUnie – de partijen die niet meer betrokken zijn bij de coalitievormingsgesprekken. Of hij die steun krijgt, valt nog te bezien. De twee linkse partijen hebben al hun eigen voorstellen voor de begroting voorbereid, gericht op meer steun aan huishoudens.

“We moeten er samen uitkomen en die verantwoordelijkheid voel ik bij iedereen”, zegt Rutte dinsdag tegen NU.nl. “Iedereen voelt de behoefte om dit snel voor elkaar te krijgen.” Volgens de waarnemend minister-president is de relatie tussen VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie goed, ondanks het uiteenvallen van kabinetsformatiegesprekken met de laatste drie partijen.

Rutte benadrukte dat deze partijen de “plicht” hebben om Nederland te laten zien dat het politieke centrum toch dingen voor elkaar kan krijgen door de kabinetsplannen te steunen, in ruil voor inspraak in hoe de begroting eruit komt te zien. De begroting voor volgend jaar is laag voor beleid, aangezien het kabinet Rutte III demissionair is en geen politiek gevoelige of controversiële beslissingen kan nemen. Er is dus ruimte voor oppositiepartijen om hun stempel te drukken.

En dat hopen GroenLinks en PvdA te doen met vier begrotingsvoorstellen. Ze willen huishoudens helpen door 1 miljard euro in koopkrachtvergroting te steken en door de verhuurdersheffing af te schaffen. Ook willen ze een structureel plan om het lerarentekort aan te pakken en hogere salarissen in het basisonderwijs om de loonkloof met het voortgezet onderwijs te dichten. Geld voor deze plannen kan worden opgehaald door de vennootschapsbelasting te verhogen en belastingontwijking door bedrijven aan te pakken, zeiden PvdA-leider Lilianne Ploumen en GroenLinks-leider Jesse Klaver woensdag in de Volkskrant, voorafgaand aan het tweedaagse Kamerdebat over de rijksbegroting.

Het vierde voorstel van de linkse partijen is dat het kabinet een “klimaatnoodtoestand” uitroept, zoals al in 38 andere landen is gebeurd “van Bangladesh tot Japan en van Frankrijk tot Vaticaanstad”, aldus Klaver en Ploumen. Zoals de coronacrisis een Outbreak Management Team kent, zou het kabinet een klimaatmanagementteam moeten instellen dat maandelijks advies geeft over de klimaatcrisis. Grote vervuilers moeten CO2-belasting betalen en het geld hiervan moet worden gebruikt om de energiebelasting voor huishoudens te verlagen.

De VVD stuurde Kamerlid Sophie Hermans naar de PvdA, GroenLinks en ChristenUnie om te vragen of ze mee wilden werken. PvdA en GroenLinks lieten in een reactie weten dit niet achter gesloten deuren te willen bespreken. Tijdens het Kamerdebat over de begroting van woensdag en donderdag moet duidelijk worden wat de uitgestoken hand van Rutte waard is, zeiden ze.

De ChristenUnie, die nu coalitiepartij is en heeft meegewerkt aan het opstellen van de begroting voor volgend jaar, zei bereid te zijn mee te werken en zou de plannen waar mogelijk wat meer in eigen hand willen hebben, aldus NU.nl.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?