Rutte: Wijzigingen EU Covid pass-regels kunnen reizen vanuit Nederland makkelijker maken

Image source - Pexels.com


Een nieuwe set regels voor het Europese coronaviruspassysteem moet een einde maken aan de extra eisen die sommige EU-landen stellen aan reizigers die uit Nederland komen, en sommige andere EU-landen, hoopt premier Mark Rutte. Zijn Belgische evenknie, Alexander de Croo, ging nog een stap verder en zei dat dit zeker het geval zou zijn. De nieuwe afspraken zouden het Covid-19-vaccinatiecertificaat betrouwbaarder maken door alleen geldig te blijven als de houder uiteindelijk een boostervaccinatie krijgt.

EU-landen proberen zoveel mogelijk uniformiteit in hun reisregels te behouden, maar Italië, Portugal en Griekenland hebben onlangs hun eigen aanvullende beperkingen opgelegd aan reizigers. Dit houdt onder meer in dat volledig gevaccineerde reizigers uit de Europese Unie ook een negatief PCR-coronavirus-testresultaat moeten overleggen.

De leiders van de drie EU-landen stonden sympathiek tegenover de voorstellen van de rest van de Unie, zei Rutte donderdag na een top in Brussel. Hij zei echter dat ze benadrukten dat “uitzonderingen zoals deze beperkt zijn en niet te lang duren.” De leiders “hopen” natuurlijk dat ze zo snel mogelijk weer verenigd kunnen worden.

De Croo werd geselecteerd om op de top Rutte in te vullen terwijl de Nederlandse premier deelnam aan het parlementaire debat over de kabinetsformatie. De Belgische premier zei er vertrouwen in te hebben dat de aanpassingen aan het reiscertificaat voor het coronavirus Italië ertoe zullen brengen zijn beperkingen aan te passen. “Er wordt aangenomen dat dit tijdelijke maatregelen zijn voor Omicron”, zei hij.

De Croo wees erop dat veel landen de distributie van boostershots voor het Covid-19-vaccin versnellen. Dit zal de komende dagen “heel, heel snel” toenemen, zei hij. De Belgische premier rekent erop dat landen als Italië terugkeren naar de aanpak van de Europese Unie.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?