Rutte: Te vroeg voor volledige boycot Russische olie

Image source - Pexels.com


De Europese Unie kan momenteel niet zonder olie en gas uit Rusland, zei premier Mark Rutte tijdens een bezoek aan Litouwen. De Litouwse president Gitanas Nausėda en Rutte waren het erover eens dat er meer sancties zouden moeten komen tegen de Russische oliesector om het land te straffen voor de invasie van Oekraïne, maar dat dit wellicht niet onmiddellijk kan gebeuren.

De EU moet “zo snel mogelijk van Russische olie en gas af, maar dat kunnen we niet morgen doen”, zei Rutte. Te veel lidstaten van de Europese Unie zijn nog afhankelijk van energie uit Rusland, aldus de Nederlandse premier.

Een mogelijke Russische olieboycot wordt later deze week op de Europese top besproken. Ierland liet maandag weten hier ook voorstander van te zijn, maar grote landen als Duitsland en Italië hebben nog geen interesse om zich bij het initiatief aan te sluiten.

“We willen de Russische energiesector boycotten”, zei Nausėda. Hij is van mening dat Rusland volledig geïsoleerd moet worden en dat Europese havens moeten worden gesloten voor Russische schepen. Nederland staat open voor dat laatste, mits het wordt ingevoerd als initiatief van de Europese Unie.

Litouwen roept al geruime tijd op tot de zwaarste sancties tegen Rusland. Het land grenst aan Wit-Rusland, dat ook door Russische troepen werd gebruikt om Oekraïne binnen te vallen. Daarom moet Wit-Rusland net zo hard worden aangepakt als Rusland, vindt de regering in Litouwen.

Tijdens zijn korte bezoek aan de Baltische staat ontmoette Rutte al snel Nederlandse militairen die al vijf jaar in Litouwen gestationeerd zijn. “Het is nu serieus”, zei hij tegen de soldaten van de Limburgse Jagers, een regiment van het Nederlandse leger. “Vijf jaar geleden was dit nog theoretisch.”

Rutte bevond zich in Pabradė, dat slechts zo’n tien kilometer van de grens met Wit-Rusland ligt. “Dit is de voordeur” naar de NAVO-regio, zei de premier. Duizenden Russische soldaten zijn de afgelopen weken vanuit Wit-Rusland buurland Oekraïne binnengekomen.

Toen de NAVO vijf jaar geleden troepen naar Litouwen stuurde, plaatste de alliantie ze in Rukla, 100 kilometer van de grens, om de Russen niet verder te provoceren. De nieuwe trainingslocatie ligt veel dichter bij Wit-Rusland, wat volgens een soldaat een afschrikmiddel was.

De Nederlandse militairen blijven drie weken in Pabradė om te oefenen. Maandag trainden ook Noren en Amerikanen en soldaten uit andere NAVO-landen in de nieuwe faciliteit.

Rutte ontmoette sluipschutters van de Limburgse Jagers, die zijn gevestigd in Oirschot, bij Eindhoven. Rutte zei ‘heel trots’ te zijn op de soldaten en ging met het hele peloton op de foto. “Voor mij is dit het mooiste deel van het bezoek”, zei Rutte over de stop in Pabradė

Litouwen investeert momenteel fors in zijn strijdkrachten. De komende weken gaan er drie kampen open waar 2.400 militairen gestationeerd kunnen worden. Nausėda vertelde Rutte ook dat hij meer NAVO-troepen in zijn land wil huisvesten. Een paar weken geleden keurde het Litouwse parlement een substantiële verhoging van het defensiebudget goed.

Dat gaat ook in Nederland gebeuren, beloofde Rutte. “We gaan binnenkort veel geld toevoegen.” Het kabinet pompt deze kabinetsperiode al 25 procent extra in Defensie. Hierdoor komt er structureel drie miljard euro extra bij op de begroting.

Rutte riep de militairen op om “met trots” over hun vak te spreken. Het ministerie van Defensie kampt met een ernstig personeelstekort. “Je moet concurreren met zoveel beroepen, met de zorg, met het onderwijs. Maar laten we hier voor nu even de prioriteit bij leggen.”

In Litouwen zijn momenteel zo’n 300 Nederlandse militairen ingezet. Dat loopt op naar 350. De roulatie van de Limburgse Jagers is in januari gestart en ze blijven tot begin augustus in de Baltische staat.

Rutte reisde maandagmiddag af naar Polen voor overleg met premier Mateusz Morawiecki. Tijdens het bezoek zal hij ook Oekraïense vluchtelingen ontmoeten in Warschau.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?