Rutte roept wereldleiders op tot “actie, actie, actie” op klimaattop

Image source - Pexels.com


De regeringsleiders komen maandag en dinsdag in Glasgow bijeen om oplossingen voor de klimaatcrisis te bespreken tijdens de VN-klimaattop. De waarnemend premier Mark Rutte zal ook aanwezig zijn en andere Europese leiders, waaronder de Franse president Emmanuel Macron, de Italiaanse premier Mario Draghi en de vertrekkende Duitse bondskanselier Angela Merkel. Nederland bundelt de krachten met de andere EU-landen in de onderhandelingen.

Rutte was vooraf optimistisch. Hij is van plan om andere leiders op de COP26 te wijzen op ‘het belang dat we dit wereldwijd samen oppakken’. Kortom, hij zei dat hij “actie, actie, actie” wilde zien.

Deze klimaattop wordt beschouwd als de belangrijkste sinds Parijs in 2015. Daar kwamen wereldleiders overeen dat ze er alles aan zouden doen om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden Celsius, liefst 1,5 graden, in vergelijking met de pre-industriële tijden. De wereldwijde uitstoot van broeikasgassen bleef daarna toenemen. In het coronavirusjaar 2020 werd er minder CO2 uitgestoten, maar alleen omdat de wereldeconomie flink werd afgeremd. Dit jaar is de uitstoot weer gestegen.

Uit diverse rapporten, onder meer van het wetenschappelijk klimaatpanel IPCC en het VN-milieuagentschap UNEP, bleek onlangs dat de actie waar Rutte het over had essentieel is om de opwarming van de aarde te beperken. Het verder terugdringen van de uitstoot staat dan ook hoog op de agenda. Ook Nederland haalt zijn eigen doelen nog niet, blijkt uit een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vorige week.

Andere belangrijke punten zijn de afronding van het Paris Rulebook, waarin de afspraken uit het Parijsakkoord worden vertaald in concrete regels, en klimaatfinanciering voor ontwikkelingslanden. De beloofde 100 miljard dollar per jaar komt nog zo’n 20 miljard dollar te kort.

De Amerikaanse president Joe Biden zal naar verwachting ook aanwezig zijn. In tegenstelling tot zijn voorganger Donald Trump ziet hij het aanpakken van klimaatverandering als een van zijn primaire doelen. Een probleem voor Biden is dat hij meerderheidssteun mist om al zijn klimaatplannen door te drukken vanwege oppositie in zijn eigen partij.

Ook aanwezig zijn de Indiase premier Narendra Modi en zijn Australische ambtgenoot Scott Morrison. De Russische president Vladimir Poetin en de Braziliaanse president Jair Bolsonaro zijn afwezig. Ook de Chinese president Xi Jinping wordt niet verwacht. Door het coronavirus heeft hij lange tijd niet gereisd.

Rutte is maandag pas in Glasgow. ‘s Avonds dineert hij met jongerenvertegenwoordigers. Later tijdens de top zullen minister Tom de Bruijn (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Klimaat en Energie) en staatssecretaris Steven van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat) Nederland vertegenwoordigen. De Bruijn wordt verwacht op 8 en 9 november, Yeşilgöz-Zegerius op 9 en 10 november en Van Weyenberg op 10 november.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?