Rutte positief over EU-lidmaatschap Albanië

Rutte positief over EU-lidmaatschap Albanië
Image source - Pexels.com


DEN HAAG – Premier Mark Rutte is optimistisch over de toetreding van Albanië tot de Europese Unie. Dat zei hij maandagavond tijdens een ontmoeting in Den Haag met de Albanese premier Edi Rama.. “Albanië heeft enorme stappen gemaakt op het gebied van corruptie”, zegt Rutte.

De kans is groot dat Albanië en Noord-Macedonië binnenkort beginnen met onderhandelingen over het EU-lidmaatschap. De twee Balkanlanden zijn al jaren kandidaat voor het lidmaatschap. Rutte was eerder fel gekant tegen het EU-lidmaatschap van deze landen, maar heeft zijn standpunt inmiddels omgekeerd. Ook de Tweede Kamer heeft een meerderheid voor EU-uitbreiding. Maandag dineert de Albanese premier Rama met de Nederlandse premier Rutte in Den Haag.

“Albanië heeft enorme stappen gemaakt”, zei Rutte toen hem werd gevraagd naar de corruptieproblematiek in het land. Albanië bungelt nog steeds onderaan de lijsten van landen met de minste corruptie in Europa. “Wij helpen”, zegt Rutte. “Nederlanders zijn in Albanië om te adviseren hoe ze het land verder kunnen brengen. We praten al jaren over corruptie. Sinds 2014 zijn er grote stappen gemaakt. Het Openbaar Ministerie, de Nationale Politie en de Marechaussee werken allemaal samen met de Albanese partners.”

‘schoongemaakt’

Volgens Rutte heeft Albanië het rechtssysteem flink opgeschoond. Er zijn bijvoorbeeld corrupte rechters ontslagen. “Daardoor zijn er nu veel vacatures”, zegt Rutte. “Mensen moeten getraind worden: ook Nederland helpt daarbij. We zijn er nog niet. Maar ook Nederland is niet perfect.”

De Albanese premier Rama erkent dat zijn land nog stappen moet ondernemen. “Als we geen problemen hadden met corruptie, zouden we hebben gezegd dat we nu lid willen worden van de EU”, zei Rama. “Maar dat zeggen we niet omdat we weten dat we nog veel werk te doen hebben. Daar bestaat geen twijfel over. Het is niet de vraag of we volgende week of volgende maand lid worden van de EU. Het gaat om het bouwen aan een sterke democratie, met hulp van Nederland.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?