Rutte: Poetin heeft “alles aangevallen wat we sinds WO II hebben opgebouwd”

Image source - Pexels.com


De Nederlandse premier Mark Rutte zei dat de Russische invasie van Oekraïne “hartverscheurend” was. Tijdens zijn reguliere persconferentie na zijn wekelijkse ontmoeting met ministers, zei Rutte dat de Russische militaire actie “ook een aanval is op alles wat we na de Tweede Wereldoorlog hebben opgebouwd. Het is verreweg de grootste schending van het internationaal recht sinds 1945.”

De premier voegde eraan toe: “De hele wereld is eensgezind in haar roep om Poetin om zich terug te trekken uit Oekraïne.” Rutte bevestigde dat het niet tot verdeeldheid in het Westen zal leiden. Verre van dat, vertelde Rutte hoe de landen van de Europese Unie en haar bondgenoten verenigd zijn tegen de tactiek van de Russische president Vladimir Poetin.

“Als Poetin heeft geprobeerd verdeeldheid te creëren, heeft hij eenheid bereikt. We hebben een sanctiepakket opgesteld tegen de verantwoordelijken. Het Russische regime en zijn leider. Het is gelukt om Poetin aan de lijst toe te voegen”, zei Rutte, en hij voegde eraan toe dat hij verheugd was dat de Russische leider ter verantwoording wordt geroepen. “Vergeleken met het sanctiepakket na de Krim [annexation]dit is tien keer zwaarder.”

De sancties zijn nu in handen van de lidstaten die ze moeten uitvoeren. Er waren bezwaren bij de Europese Unie over het uitsluiten van Rusland van het SWIFT-banktransactiesysteem. Rutte sprak zich daar aanvankelijk tegen uit en zei dat het een handig instrument kan zijn om sancties verder aan te scherpen als Rusland zich niet terugtrekt en zich terugtrekt uit Oekraïne. Een meerderheid van de Nederlandse Kamerleden steunt het blokkeren van Rusland van SWIFT, ook die van Ruttes eigen partij.

Tijdens de persconferentie van vrijdag zei Rutte dat hij pleitte voor het uitsluiten van Rusland van SWIFT, en zei hij ook de naam van Poetin “echt” op de sanctielijst te willen hebben. “Er zou op een later tijdstip alsnog kunnen worden besloten om SWIFT toe te voegen”, aldus Rutte. Eerder op de dag zei hij tegen journalisten in Brussel: “Een aantal landen aarzelen omdat het ernstige gevolgen voor henzelf heeft.”

Na de vergadering van kabinetsleden zei Eric van den Burg, de staatssecretaris die immigratiekwesties behandelt, dat de Oekraïners die als vluchteling naar Nederland vluchten, een beroep zullen moeten doen op gemeenten om huisvesting voor hen te regelen. Het is niet duidelijk hoeveel vluchtelingen naar Nederland zullen reizen zodra ze de Europese Unie binnenkomen, waarschijnlijk aan de Oekraïense grens met Polen, meldde Trouw. Als ze met een paspoort in Nederland aankomen, hoeven ze mogelijk niet de formele asielprocedure in.

“We werken aan verschillende scenario’s, maar het is eerlijk om te zeggen dat dit allemaal erg ‘als-dit-dan-dat’-situaties zijn, omdat we niet weten hoe het conflict in Oekraïne zich zal ontwikkelen. Drie dagen geleden wisten we dat niet’ verwacht dit gesprek niet te hebben”, aldus Van den Burg. Hij zei dat Europese landen samen aan de vluchtelingensituatie zullen moeten werken.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?