Rutte overhandigt definitief rapport kabinetsformatie; nieuwe ministers ontmoeten elkaar voor het eerst persoonlijk

Image source - Pexels.com


Formateur en conciërge premier Mark Rutte overhandigde zaterdag het eindrapport van de formatie aan de voorzitter van de Tweede Kamer Vera Bergkamp, ​​waarmee een einde kwam aan de langstlopende formatie in de Nederlandse geschiedenis.

In het rapport bevestigt Rutte de afspraken voor zijn vierde kabinet, bijvoorbeeld over de verdeling van ministersposten tussen partijen. Hij bevestigde ook dat alle beoogde ministers bereid zijn toe te treden tot het nieuwe kabinet, wat eerder op zaterdag werd bevestigd in de constituerende vergadering.

Later zaterdagmiddag ging Rutte naar koning Willem-Alexander voor een gesprek. “De formateur heeft de Koning geïnformeerd over de afronding van de vormingsfase en het eindrapport dat vandaag aan de voorzitter van de Tweede Kamer is aangeboden”, meldt het Koninklijk Huis in een persbericht.

De aanstaande minister van het kabinet Rutte IV had eerder op zaterdag het eerste overleg. De beoogde ministers kwamen voor het eerst bijeen in de Rolzaal van het Ministerie van Algemene Zaken voor het constituerende beraad. Tijdens de bijeenkomst worden afspraken gemaakt over onder meer de taakverdeling.

Ministers van Sociale Zaken Karien van Gennip (CDA) zeiden er “heel erg naar uit te kijken”. Minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf zei “zeer” uit te kijken naar zijn taak als minister. Dijkgraaf werkte tot voor kort in de Verenigde Staten bij Princeton University en is naar eigen zeggen nog niet helemaal gewend om in Den Haag te wonen. “Ik ben als een klein kuiken dat net uit een ei komt”, zei Dijkgraaf.

Grote beslissingen werden er zaterdag niet genomen. Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra, die ook minister was in het vorige kabinet, herinnerde zich de beraadslagingen als een ‘formaliteit’. Premier Mark Rutte zei dat de beraadslagingen het laatste moment zijn om zijn ministers formeel te vragen of ze de taak aankunnen.

Koning Willem-Alexander zal maandag de minister officieel beëdigen op Paleis Noordeinde in Den Haag, gevolgd door de presentatie van het nieuwe kabinet op de trappen van het paleis. Op 15 januari 2021 stapte Rutte uit zijn kabinet vanwege de conclusie in een parlementair rapport over het kinderbijslagschandaal.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?