Rutte op bezoek bij Macron; Zegt dat sancties tegen Rusland de energievoorziening niet in gevaar mogen brengen

Image source - Pexels.com


Premier Mark Rutte gaat woensdag met vijf ministers naar Parijs om met een Franse kabinetsdelegatie de situatie in Oekraïne te bespreken. Na een ontmoeting met zijn Britse en Canadese collega’s maandag in Londen, zei Rutte dat sancties tegen Rusland in olie en gas niet mogen leiden tot onbeheersbare risico’s voor de voorzieningszekerheid. Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra bezocht maandag de Baltische staten en bezoekt vandaag Nederlandse militairen in Litouwen.

De bijeenkomst van de Nederlandse en Franse kabinetten staat in het teken van de Russische inval in Oekraïne en samenwerking op het gebied van humanitaire hulp en opvang van asielzoekers. Maar ze gaan ook in op de Frans-Nederlandse samenwerking op gebieden als buitenlandse zaken, defensie, klimaat en energie, economie en justitie.

De Nederlandse delegatie bestaat naast Rutte uit de ministers Sigrid Kaag van Financiën, Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken, Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid, Kajsa Ollongren van Defensie en Rob Jetten van Klimaat en Energie. Aan Franse kant zijn president Emmanuel Macron en ministers Bruno Le Maire van Economie, Jean-Yves le Drian en staatssecretaris Clement Beaune van Europa en Buitenlandse Zaken, Gerald Darmanin van Binnenlandse Zaken en Florence Parly van de strijdkrachten.

Na het gesprek tussen de kabinetsdelegaties heeft Rutte een apart gesprek met Macron.

Maandag had Rutte soortgelijke ontmoetingen met de Britse premier Boris Johnson en de Canadese premier Justin Trudeau in Londen. Na afloop vertelde de Nederlandse premier aan de pers dat Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Canada bereid zijn “alle mogelijke sancties” te overwegen om Rusland onder druk te zetten. Maar de “pijnlijke realiteit” is dat Europa erg afhankelijk is van Russische energie. “Als we Europese bedrijven dwingen daarmee te stoppen, zou dat enorme gevolgen hebben”, zei hij.

Europa haalt ongeveer een derde van zijn gas en een kwart van zijn olie uit Rusland. De Russische agressie tegen Oekraïne onderstreept dat deze afhankelijkheid “drastisch” moet worden verminderd, aldus Rutte. Verduurzaming van de energievoorziening moet centraal staan. “Maar dat kost tijd.”

Olie en gas zijn de belangrijkste inkomstenbronnen voor Rusland. Een boycot zou een ongekende klap toebrengen aan de economie en de openbare financiën van het land. De Verenigde Staten overwegen een dergelijk verbod op de invoer van Russische energie, zei de voorzitter van het Amerikaanse Huis, Nancy Pelosi, eerder.

Hoekstra bezocht maandag Estland en Letland en had een “openhartig gesprek” met de Estse minister van Buitenlandse Zaken Eva-Maria Liimets. De Baltische landen werden pas in 1991 onafhankelijk van de Sovjet-Unie. Hoekstra ziet dat ze “zeer bezorgd” zijn over de huidige situatie. “Ze kennen de lessen van het verleden.”

De Estse minister gelooft echter niet dat haar land direct militair wordt bedreigd nu Rusland Oekraïne is binnengevallen. Ook haar Letse collega Edgars Rinkevics zei dat hij genoeg veiligheidsgaranties krijgt. De NAVO heeft al jaren extra troepen in de Baltische staten tegen de Russische dreiging. Maar er moet de komende weken meer gebeuren, zei Rinkevics. Estland en Letland hebben gevraagd dat Rusland wordt geschorst uit de VN-Mensenrechtenraad, dat de EU Oekraïne snel kandidaat maakt voor het EU-lidmaatschap en om meer zware wapens voor Oekraïne.

Hoekstra kon het niet op alle punten eens worden. Het is een evenwichtsoefening, zei hij. U wilt de bevolking van Oekraïne helpen en er tegelijkertijd voor zorgen dat er onderhandelingen worden gestart om de strijd te beëindigen. De oorlog mag zich niet uitbreiden naar andere landen. Hoekstra beloofde de Baltische landen te blijven helpen. In Litouwen gebeurt dat momenteel met 270 Nederlandse militairen die daar tot eind 2024 gestationeerd zijn.

Nederland staat open voor veel plannen, maar de vraag is ook wat haalbaar is, aldus Hoekstra. Rusland schorsen uit de VN-Mensenrechtenraad zal een moeilijke taak zijn, gezien de landen die er nu in zitten. Het sluiten van havens voor Russen is voor Nederland bespreekbaar “mits we het in Europa doen”.

Het is ook onmogelijk om Oekraïne snel lid te maken van de EU, zei premier Rutte vorige week. Dat is een ingewikkeld en complex proces dat vele jaren duurt. De Baltische staten zullen blijven aandringen op snelle toetreding van Oekraïne. Deze “morele steun” voor het Oekraïense volk is belangrijk, helpt Liimets.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?