Rutte: Nauwe gelederen belangrijker dan afspraken

Image source - Pexels.com


Het belangrijkste van de NAVO-top is dat de lidstaten hun eenheid hebben bewaard en geëtaleerd, zei premier Mark Rutte. De leider van Nederland zei dat dit van grotere waarde is dan afspraken over de versterking van het oostelijk grensgebied, of de levering van extra wapens aan Oekraïne.

De regeringsleiders van de dertig NAVO-landen, waaronder de Amerikaanse president Joe Biden, kwamen donderdagochtend bijeen op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel om de oorlog van Rusland tegen Oekraïne te bespreken. Ze spraken af ​​om meer druk op Rusland uit te oefenen, de steun aan Oekraïne te vergroten en extra troepen in te zetten in oostelijke lidstaten die dichter bij Rusland liggen.

Maar “het belangrijkste was de houding die iedereen daar had”, zei Rutte na afloop. “We moeten de eenheid met elkaar bewaken en bewaren, en je merkt dat iedereen dat wil.”

NAVO-leiders bevestigden de inzet van vier nieuwe gevechtsgroepen in Hongarije, Slowakije, Bulgarije en Roemenië. Nederland wil soldaten leveren aan het bataljon in Roemenië en werkt dat uit met Frankrijk, dat daar het bevel wil overnemen.

Nederland heeft al militairen gestationeerd in Litouwen en gaat daar het Slowaakse luchtruim verdedigen met een Patriot-raketinstallatie. De Nederlandse militairen stuurden ook F-35 en F-16 straaljagers om de oostflank van het NAVO-verdragsgebied te bewaken. Los daarvan zullen in april en mei ook Nederlandse straaljagers patrouilleren in het Bulgaarse luchtruim.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?