Rutte is van plan VN-klimaattop COP26 in Schotland bij te wonen

Image source - Pexels.com


Demissionair premier Mark Rutte is van plan om de VN-conferentie over klimaatverandering bij te wonen, die later dit jaar in de Schotse stad Glasgow wordt gehouden. Een woordvoerder zegt dat Rutte van plan is aanwezig te zijn bij de top, genaamd COP26, behoudens onverwachte wijzigingen in de agenda.

Wereldleiders komen op 1 en 2 november samen in Glasgow om te praten over het beperken van de opwarming van de aarde. Politieke leiders en staatshoofden bespreken onder meer de doelen die in 2015 in het klimaatakkoord van Parijs zijn afgesproken. Het terugdringen van de CO2-uitstoot is voor veel wereldleiders een belangrijk onderwerp geworden, zeker na een alarmerend rapport van het VN-klimaatpanel IPCC in augustus.

Recente overstromingen, bosbranden en orkanen hebben er ook voor gezorgd dat het onderwerp met meer urgentie zal worden besproken. Experts zijn het erover eens dat extreme natuurverschijnselen vaker voorkomen door het veranderende klimaat.

Rutte woonde ook COP25 bij die in 2019 in Madrid werd gehouden. Hij gebruikte zijn toespraak om mensen eraan te herinneren dat een derde van Nederland onder de zeespiegel ligt en beloofde dat Nederland financiële toezeggingen zou blijven doen om het probleem aan te pakken. Hij zei ook: “Naast onze financiële bijdragen, is Nederland meer dan bereid om zijn kennis en ervaring met u te delen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?