Rutte: Ik heb beleidsfouten gemaakt over het coronavirus; King kan de kabinetsformatie helpen versnellen

Image source - Pexels.com


In zijn traditionele kerstinterview met De Telegraaf erkende demissionair minister-president Mark Rutte de afgelopen tijd fouten te hebben gemaakt. Hij vertelde de krant dat Nederland eerder had moeten beginnen met de Covid-19-vaccinboostercampagne en dat de maatregelen die het demissionaire kabinet in november heeft genomen om de pandemie in te dammen niet hard genoeg waren. Mede hierdoor zit Nederland nu in een lockdown, zegt hij in het vrijdag gepubliceerde interview. Ook merkte hij nogmaals op fouten te hebben gemaakt in zijn communicatie over de pandemie.

Gevraagd naar het dalende vertrouwen dat de burger heeft in het coronavirusbeleid van het kabinet, concludeert Rutte dat mensen genoeg hebben van het leven onder beperkingen, maar geeft ook toe dat dit een te gemakkelijke uitleg is. “Ik heb fouten gemaakt, in de communicatie”, bekent hij.

“In het begin legde ik te veel nadruk op de eigen verantwoordelijkheid van mensen en te weinig op de verplichte maatregelen. Ten tweede is het me niet gelukt om mensen voldoende te overtuigen van de basismaatregelen.” De basismaatregelen in Nederland zijn onder meer het in acht nemen van goede hygiëne, het bewaren van een veilige fysieke afstand tot anderen, thuisblijven en zich laten testen bij Covid-19-symptomen en het goed ventileren van binnenruimten.

In het interview ging Rutte ook in op het proces van kabinetsformatie van de afgelopen negen maanden, waarmee het de langste in de parlementaire geschiedenis is. Volgens Rutte heeft het te lang geduurd. “Wat volgens mij niet heeft geholpen, is dat de koning uit het formatieproces is verwijderd”, zei de premier. In 2012 werd de rol van de koning als staatshoofd bij kabinetsformaties overgedragen aan de Tweede Kamer. “Het is niet zo dat de formatie ineens drie maanden korter duurt als je de koning terughaalt, maar het zou wel helpen”, zei Rutte.

De lange formatie, het coronavirusbeleid en het belastingschandaal hebben het vertrouwen van het publiek in de politiek aangetast, geeft Rutte toe. Een pasklare oplossing heeft hij hiervoor niet.

“Het is onmogelijk om jezelf opnieuw uit te vinden, als een soort slang die je huid afstoot. Daar geloof ik helemaal niet in”, zegt hij tegen De Telegraaf.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?