Rutte hoopt voor kerst akkoord over kabinetsformatie

Image source - Pexels.com


Het lukt niet meer om voor Sinterklaas tot een regeerakkoord te komen, maar VVD-leider en minister-president Mark Rutte hoopt ‘vurig’ voor de kerst tot een regeerakkoord te komen.

“Iedereen wil er klaar mee zijn en aan de slag gaan”, zei hij zaterdag in een digitaal VVD-congres.

Rutte zei in de VVD dat het vooral plaatsvervangend leider Sophie Hermans is die veel werk voor de boeg heeft. Hij erkende mede door de coronacrisis veel minder werk in de formatie te hebben verzet dan Hermans. Rutte zei dat hij zich “een beetje schuldig voelt omdat er veel werk op haar afkomt”.

Volgens Rutte is het niet verwonderlijk dat er bijna acht maanden na de verkiezingen nog steeds geen akkoord is. Het duurde ruim een ​​half jaar voordat partijen wisten wie met wie onderhandelt. De minister-president zei dat het “niet verwonderlijk” is dat de partijen nog een regeerakkoord schrijven voor nog eens zes tot acht weken.

Volgens de premier moet het vierde kabinet-Rutte “transformanter” worden dan het huidige. Het derde kabinet-Rutte was volgens de VVD-leider vooral gericht op herstel na de economische crisis. Nu heeft Nederland een sterke economische positie en kan het veiligheids-, klimaat- en onderwijsvraagstukken oplossen, aldus Rutte. “De financiering is er, maar ik kan niet garanderen of het allemaal gaat lukken”, zei de premier.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?