Rutte hoopt tijdens weekend in Hilversum op doorbraak in kabinetsformatie

Image source - Pexels.com


Demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte hoopte dit weekend op een doorbraak tijdens zijn ontmoeting met de leiders van CDA en D66 en informateur Johan Remkes. De partijen kwamen bij elkaar om de mogelijkheid te bespreken om in het nieuwe kabinet samen te werken. “Kun je na dit weekend een doorbraak bereiken? Ik hoop het te zien’, zei Rutte.

De kabinetsformatie werd deze week op zijn kop gezet toen zowel minister van Defensie Ank Bijleveld als minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag deze week hun functie neerlegden. Hun ontslag was onderwerp van discussie tussen de drie partijen die beweerden dat ze eerder op de hoogte hadden moeten worden gesteld van hun besluit om af te treden.

Door het aftreden van twee ministers is de noodzaak om tot overeenstemming te komen toegenomen, aldus Kaag. “Haast is een overbodig woord geworden”, zei de oud-minister.

Informateur Remkes hoopte dat een weekendje weg uit Den Haag de partijen in staat zou stellen om rustig te bespreken wat er de afgelopen week is gebeurd. “Het kan helpen om ‘s avonds bij te kletsen met een glaasje wijn of bier”, aldus Rutte.

Op landgoed Zwaluwenberg gaan de partijleiders eerst met Remkes in gesprek over de inhoud. Voormalig informateur Mariette Hammer zei dat het niet om de inhoud van het regeerakkoord gaat, maar om de persoonlijke relaties tussen de partijleiders.

CDA-leider Wopke Hoekstra zei dat hij “te popelen om te kijken of we dit weekend stappen kunnen zetten”. Toch was hij voorzichtig te zeggen dat de partijleiders dit weekend inderdaad een akkoord zullen bereiken. “Ik heb de afgelopen weken en maanden meerdere keren gedacht dat we dicht bij het moment zouden zijn”, zei Hoekstra.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?