Rutte hekelt anti-Afghaanse protesten in Ede; zegt dat evacuatiestop “vreselijk nieuws” is

Image source - Pexels.com


Premier Mark Rutte had scherpe woorden voor de mensen in Ede die dinsdagavond demonstreerden tegen Afghaanse evacués.

Op het legerkamp Harskamp in Ede kwamen dinsdag zo’n 250 demonstranten opdagen met borden als ‘Harskamp is van ons’ en ‘eigen mensen eerst’. Tussen 21.30 en 22.00 uur klonk er een harde knal toen iemand een stapel autobanden in brand stak.

“Ik was diep gekwetst: hoe kun je er überhaupt aan denken om dit te doen als je ook weet dat dit wordt gehoord door mensen die getraumatiseerd terugkeren uit Afghanistan?”, zei de premier donderdag.

Op Harskamp worden zo’n 800 evacués gehuisvest. Het kamp dient als tijdelijke huisvesting totdat er meer permanente huisvesting is gevonden.

“De overgrote meerderheid van Nederland begrijpt dat dit mensen zijn die onze bescherming verdienen en voor ons hebben gewerkt”, aldus Rutte. Hij vroeg mensen niet te demonstreren in de buurt van opvanglocaties voor Afghanen.

Nederland stopt donderdag met het evacueren van mensen uit Afghanistan. Rutte noemde de ontwikkeling “verschrikkelijk nieuws”.

“Het is slecht nieuws dat we Nederlanders en hun gezinnen niet kunnen meenemen, evenals anderen die we nu wilden evacueren”, zei Rutte. Er staan ​​nog honderden mensen op de lijsten van het ministerie van Buitenlandse Zaken om te worden geëvacueerd. Het kabinet werkt “koortsachtig” om hen zo goed mogelijk te ondersteunen, aldus de premier.

De Amerikaanse president Joe Biden maakte dinsdag bekend dat 31 augustus de datum blijft waarop Amerikaanse troepen uit Afghanistan vertrekken. Nederland en andere landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, waren nog bezig om mensen Kabul uit te vliegen.

Het kabinet beweerde 1500 mensen uit de Afghaanse hoofdstad te hebben geëvacueerd.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?