Rutte benadrukt Covid-vaccins, klimaatverandering in VN-toespraak

Image source - Pexels.com


Minister-president vroeg tijdens de conferentie van de Algemene Vergadering van de VN aandacht voor de drie crises waarmee de wereld wordt geconfronteerd: de bestrijding van het coronavirus, de impact van de klimaatcrisis en de situatie in Afghanistan. Het is essentieel dat landen de handen ineen slaan om deze crises het hoofd te bieden, zei Rutte.

Hoewel het in het voorjaar leek alsof het einde van de pandemie in zicht was, veranderde de Delta-variant dat perspectief snel. Daarom moet de productie van vaccins zo snel mogelijk worden opgevoerd en moeten de injecties eerlijk over de wereld worden verdeeld. “De realiteit is dat niemand veilig is totdat iedereen veilig is”, zei de premier tegen de Algemene Vergadering van de VN.

Het afgelopen jaar heeft duidelijk gemaakt dat klimaat “geen theoretisch doemscenario meer is, maar grimmige realiteit”, aldus Rutte. Ook Nederland is getroffen, zei hij, verwijzend naar de extreme regenval deze zomer. “Elders in de wereld hebben extreme temperaturen een verwoestende impact gehad.”

Rutte vestigde ook de aandacht op Afghanistan waar de Taliban sinds vorige maand na 20 jaar westerse interventie weer aan de macht zijn. Hoewel er de afgelopen jaren positieve stappen zijn gezet in het land, “is de harde realiteit dat we nu moeten stoppen met die inzet”. In antwoord op de vraag of alles voor niets is geweest zei Rutte

“Het is te vroeg om die vraag te beantwoorden. We moeten ons bewust zijn van het verleden van de Taliban. Wat er ook gebeurt, we zullen blijven proberen de juiste ontwikkelingen in Afghanistan te bevorderen, hoe moeilijk het nu ook lijkt.

Rutte heeft zaterdagavond een ontmoeting met VN-secretaris-generaal António Guterres en een aantal wereldleiders.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?