Russische priesters in Amsterdam verlaten Patriarchaat Moskou


De Russisch-orthodoxe parochie in Amsterdam maakte zaterdag bekend niet langer te functioneren binnen het Patriarchaat van Moskou en heeft de aartsbisschop van het bisdom Den Haag en Nederland verzocht om canoniek ontslag te verlenen.

De vier priesters en diakenen van de parochie besloten unaniem dat het niet langer mogelijk was om “een geestelijk veilig klimaat te bieden” voor hun gemeenteleden binnen het Patriarchaat van Moskou en hebben verzocht om in een ander bisdom te worden opgenomen. Ze noemden de beslissing “extreem pijnlijk en moeilijk” in een aankondiging op de website van de parochie.

Het besluit komt nadat de parochie het niet eens was met patriarch Kirill van Moskou, die zijn “volledige steun” gaf aan de Russische invasie van Oekraïne. De parochie maakte ook bezwaar tegen de straffen van priesters in Rusland voor het steunen van vrede. De Nederlandse aartsbisschop bracht vervolgens een ‘dreigend’ onaangekondigd bezoek aan de parochie in een diplomatieke auto, die volgens het Nederlands Dagblad volgens bronnen aan de Russische ambassade toebehoorde.

Lees ook:  Kabinet zoekt uitweg uit harde lockdown: rapport

De aartsbisschop zou tegen hen hebben gezegd: “Er is grote belangstelling voor uw kerk.” De priesters begrepen dit als een impliciete dreiging, vertellen bronnen aan het Nederlands Dagblad.

De parochieraad steunt de priesters en diakenen in hun verzoek en houdt op 26 maart een speciale parochievergadering. Tot die tijd zullen er geen diensten in de kerk worden gehouden. Dit is deels te wijten aan bezorgdheid over de veiligheid – parochieleden hebben meerdere bedreigingen ontvangen en het kerkgebouw is dinsdag vernield met een controversieel pro-Russisch symbool, aldus het Nederlands Dagblad.

“In deze extreem gespannen situatie zou het vrijwel onmogelijk zijn om de gebedssfeer te bereiken waarnaar we tijdens de diensten streven”, aldus de aankondiging van het besluit.

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius bezocht zaterdag de parochie. Ze noemde de houding van de parochie ‘indrukwekkend’.

Lees ook:  Internetproviders blokkeren de toegang tot zes Russische mediasites

Plaats een reactie