Russische Amsterdam Trade Bank failliet verklaard vanwege sancties

Image source - Pexels.com


De Amsterdam Trade Bank (ATB), een Nederlandse dochteronderneming van de Russische Alfa Bank, is failliet verklaard. De duizenden klanten van de bank kunnen via het Nederlandse depositogarantiestelsel hun spaargeld tot 100.000 euro terugkrijgen.

De bank heeft zelf een faillissementsaanvraag ingediend, die vervolgens is toegewezen door de rechtbank in Amsterdam. Britse en Amerikaanse sancties werden de bank uiteindelijk fataal, aldus curator Toni van Hees. Zo konden softwareleveranciers door de sancties geen zaken meer doen met ATB, waardoor het erg moeilijk werd om te blijven bankieren. Daarnaast weigerden de grote Nederlandse banken betalingsopdrachten van ATB uit te voeren, schreef toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) aan het ministerie van Financiën.

Eerder deze week waren er al signalen dat er een verandering op komst was bij ATB. Het Financieele Dagblad de bank probeerde investeerders te benaderen. Van Hees zegt dat er is geprobeerd om via de sancties een oplossing voor de problemen te vinden.

De bank heeft volgens DNB 23.000 particuliere rekeninghouders, van wie er bijna 6.000 in Duitsland wonen. Banktegoeden van rekeninghouders bij ATB zijn beschermd tot een bedrag van 100.000 euro. In totaal krijgen klanten via het garantiesysteem 700 miljoen euro. Onder bepaalde voorwaarden kunnen klanten die beleggingsdiensten afnemen van de bank maximaal 20.000 euro terugkrijgen.

ATB bestaat sinds 1994 en heeft volgens de eigen website van de bank ongeveer 150 mensen in dienst. Het moederbedrijf, Alfa Bank, is een grote Russische bank opgericht door de Russen Petr Aven en Mikhail Fridman. Ze staan ​​op de sanctielijst van de Europese Unie omdat ze behoren tot de kring van vertrouwenspersonen van Poetin.

Fridman heeft een belang in ATB tussen de 25 en 50 procent, blijkt uit een register van de Kamer van Koophandel. Vanwege de Russische roots van ATB verscherpte DNB vanaf februari het toezicht op de bank. Zo vroeg de toezichthouder de bank op de Amsterdamse Zuidas om extra garanties dat de sancties goed zouden worden nageleefd.

Dit betekende onder meer dat ATB niet meer mocht handelen met haar eigen aandeelhouder Fridman en andere gesanctioneerde eigenaren. Ook werden de aandeelhouders op afstand geplaatst van de dagelijkse leiding van ATB.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?